Станиславів який ми втратили. Будинок Хане Ланди. ФОТО


З давніх-давен місто Станіславів (нині – Івано-Франківськ) було відоме своєю неповторною архітектурою. Втім, далеко не усі історичні пам’ятки архітектури дійшли до наших днів. Не сприяли цьому й постійні пожежі, війни та загарбники міста із понад 350-річною історією.

 

У рубриці «Станіславів, який ми втратили», краєзнавець, дослідник та засновник групи «Ретро Франківськ» Ігор МЕНІВ пропонує пригадати про відомі франківські кам’яниці-привиди, оповідаючи про їх особливості та унікальність.

 

 

У 1840-х роках місцева багатійка Хане Ланди, яка володіла цілим кварталом у центрі — теперішні будинки №11, 24, 26, на Січових Стрільців стояли на її землях, на протилежному боці вулиці, де зараз пошта, ця пані розгорнула висотне будівництво.

 

 

 

Спочатку збудувала трьохповерхову кам’яницю яка примикала до будинку №11 по теперішній вул.Січових Стрільців (будинок не зберігся, на його місці тепер автобусна зупинка “Пошта”) і надалі спорудила там довгий трьохповерховий будинок який поділяв теперішній Вічевий майдан на дві половини.

 

Весь цей комплекс і називався – будинок Хане Ланди.

 

 

Будинок планувався як прибутковий тому на верхніх поверхах були квартири для заможних містян, а також кімнати для менш забезпечених. Весь перший поверх займали різного роду крамниці. Будинок мав чотири фасади, які виходили на плац Гізели (східна частина Вічевого майдану), вулицю Сапіжинську (Незалежності), Смольки (Бачинського) і Собеського (Січових Стрільців).

 

Крім доходу від нерухомості Хане Ланди мала власну фірму швейних товарів. Була учасником благодійних акцій – періодично вносила пожертви для сиріт.

 

 

 

З 1900-тих років новим власником будинку став Пінкас Якуб Горовіц.

 

 

Під час Першої світової війни 1914 – 1917 рр. будинок був зруйнований та вигорівший. Руїни у Горовіца за безцінь купила греко-католицька капітула, яка згодом вигідно перепродала їх місту.

 

 

Так і зник в місті колись величний будинок Хане Ланди.