Ціни на комерційну нерухомість падатимуть – експерти


Обвал на ринку первинної нерухомості вдарив по продажах не лише квартир, але й нежитлових приміщень у новобудовах. Кількість угод зменшилася на 40-80% залежно від проєкту.

 

Тому в найближчі шість місяців покупці квартир у вже збудованих об'єктах зіткнуться з порожніми просторами замість обіцяної забудовниками інфраструктури.

 

Mind з'ясовував, як відсутність попиту вдарить по ціні й оренді комерційних приміщень.

 

Під впливом попиту, що просідає, ціни падатимуть. За прогнозами Андрія Рижикова, СEO і керуючого партнера девелоперської компанії DC Evolution, нежитлові приміщення до осені можуть подешевшати на 5-25%.

 

Якщо врахувати, що в Києві вартість квадратного метра комерційної нерухомості в рамках ЖК становить від $1 700 до $5 000, то до кінця 2020 року нижня межа ціни може досягти $1 300 за кв. м.

 

Знизиться і вартість оренди. Як розповідає Дмитро Плосконос, керівник відділу продажів об'єктів нерухомості промислово-будівельної групи «Ковальська», залежно від району, в столиці орендна ставка в нежитлових приміщеннях усередині ЖК становить від $10 до $50 за кв. м. При цьому багато орендодавців на час карантину вже робили наймачам знижки в розмірі 40-60%.

 

«Ми прогнозуємо, що до кінця року орендні ставки можуть просісти, оскільки попит на комерційні приміщення серед малого та середнього бізнесу в наступні 3-6 місяців ризикує знизитися», – говорить Дмитро Плосконос.

 

Найменше в ціні втратить нерухомість у багатофункціональних житлових комплексах, які поєднують у собі грамотну інфраструктурну концепцію, збалансовану під потреби бізнесу різного масштабу та формату.