COVID-19: як зміняться філософія і формати комерційної нерухомості


Жорсткі обмеження дають поштовх до розвитку інновацій і підвищення ефективності. Про довгострокові наслідки COVID-19 і про вплив на ринок нерухомості поки що говорити зарано, все залежить від сценаріїв розвитку пандемії.

 

Експерти Colliers International підготували аналіз першої реакції гравців професійного ринку на виклики пандемії.

 

«Криза будь-якої природи дає можливість оновлення. Навіть найбільш песимістичний сценарій передбачає відновлення економічної активності в кінці 2020 – на початку 2021 року. До цього часу ми побачимо нові формати, технології і рішення, які показали свою ефективність в умовах пандемії», – прокоментував керуючий директор Сolliers International (Україна) Олександр Носаченко.

 

Готелі, торгівля, логістика:

 

  • в короткостроковій перспективі найбільше постраждають від наслідків пандемії індустрії туризму, роздрібної торгівлі та розваг. У зв’язку з закриттям державних кордонів і надзвичайними карантинними заходами, до яких вдаються уряди різних країн, Всесвітня рада з туризму та подорожей (WTTC) на початку березня 2020 р. попередила, що кількість міжнародних поїздок може впасти на 25% в поточному році, під ризиком – 50 мільйонів робочих місць, пов’язаних з туристичною індустрією;
  • оптимістичний сценарій: після спаду в другому і третьому кварталах можливе нейтральне економічне зростання в четвертому кварталі 2020 року.

Офісна нерухомість:

 

  • ринок офісної нерухомості Києва вже кілька років перебуває у фазі орендодавця. Враховуючи низькі темпи введення нової пропозиції при зростаючому попиті, на ринку спостерігається дефіцит якісних офісних приміщень;
  • в структурі українського попиту найбільш схильні до ризиків індустрії займають не більше 10%. Тому український ринок офісної нерухомості входить у кризу з досить стійкими позиціями. На динаміку угод вплине припинення деяких переговорів – через закриття повітряних сполучень між країнами, тому що особи, які приймають рішення, тимчасово відкладають свої візити в країну.

Торгова нерухомість в умовах економіки StayAtHome:

 

  • найуспішніше цей період пройдуть ритейлери товарів першої необхідності і аптеки, які відчують збільшення оборотів у короткостроковій перспективі.
  • при оптимістичному прогнозі розвитку спалаху коронавірусу, сезонний пік продажів, який зазвичай припадає на четвертий квартал, зможе допомогти відновленню і знизити ризики для багатьох ритейлерів;
  • негативний сценарій передбачає зниження споживчої активності на 25% у другому-третьому кварталах 2020 р.;
  • в Україні, з огляду на обмежувальні заходи з боку уряду, сегмент торговельної нерухомості істотно просяде в показниках операційного доходу.

Складська нерухомість:

 

  • ринок складської нерухомості Києва вже кілька років перебуває у фазі орендодавця, що означає – попит перевищує пропозицію. Драйверами попиту в останні роки були логістичні компанії, компанії e-commerce індустрії і фармацевтики. В умовах активізації бізнесу цих індустрій в період обмежувальних карантинних заходів не виключені спроби розширення займаних площ складської нерухомості в короткостроковій перспективі. Водночас, в середньостроковій перспективі, перебої в поставках з Китаю і Європи можуть навпаки сповільнити оборот товарів і трохи знизити попит на складські приміщення.

Готельна нерухомість:

 

  • в столиці деякі готелі закриваються на період, поки не проясниться ситуація, тому що необхідності в робочому процесі через відсутність туристів немає;
  • якщо протягом трьох місяців поширення вірусу буде під контролем у Європі і в усьому світі, передбачається різкий стрибок попиту в другій половині 2020 року. Якщо спалах опиниться поза контролем, це, безумовно, вплине на літній сезон. В такому випадку, відновлення відбудеться набагато повільніше і надасть більш серйозний вплив на готельний бізнес.
За матеріалами Finance.UA