Банки наростили видачу іпотеки


У січні 2024 року обсяг видачі іпотечних кредитів зріс більш ніж удвічі порівняно з аналогічним періодом минулого року, проте на 30% менше за попередній місяць.

 

Відповідні дані наводить Національний банк України.

 

Українці часто вважають за краще оформляти іпотеку на вторинному ринку нерухомості через кілька ключових факторів.

 

По-перше, купівля квартири чи будинку на вторинному ринку дозволяє бачити та оцінювати фактичний стан об'єкта, що зменшує ризики, пов'язані з можливими дефектами чи недобудовою, що часто зустрічаються на первинному ринку.

 

По-друге, вторинна нерухомість, як правило, розташована у вже сформованих районах з розвиненою інфраструктурою, що робить її більш привабливою для покупців, які шукають готове житло зі зручним доступом до соціальних та комерційних установ.

 

Також процес купівлі на вторинному ринку часто буває швидше і менш бюрократизований у порівнянні з первинним, де потрібно очікувати завершення будівництва.

 

Зрештою, на вторинному ринку покупці мають більше можливостей для торгу за ціною, що може призвести до більш вигідних умов придбання. Про видачу нової іпотеки у січні проінформували сім банків, які кредитували придбання житла. Більшість угод, як і раніше, укладалося на вторинному ринку нерухомості.

 

Як зазначає НБУ, драйвером іпотечного сегменту залишається пільгове кредитування в рамках програми "єОселя" (майже всі кредити протягом останнього року надано в рамках цієї програми).

 

У регіональному розрізі найбільша кількість іпотечних кредитів у січні видана у Києві та Київській області — 300 договорів на загальну суму 555 млн грн (50% від загального обсягу), Одеській (49 договорів на 71,6 млн грн), Львівській (32 на 59, 4 млн. грн.) та Вінницькій (32 на 53,6 млн. грн.) областях.