Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська: кам'яниця Карла Вайнґартена. ФОТО

На розі Гординського і Чорновола стоїть шикарна австрійська кам’яниця, яку прикрашають атланти.

Кам'яниця була створена у 1912 році єврейським підприємцем, доктором права та адвокатом Карлом Вайнґартеном, вона була розташована на розі вулиць Гординського (тоді — Гіллера) та Чорновола (Голуховського).

 

Це був чотирьохповерховий будинок, який мав два рівноцінні фасади, що виходили на обидві вулиці.

 

Карл Вайнґартен був палким шанувальником атлантів в архітектурному оздобленні фасадів, тому будівля, будучи створеною у стилі модерн, була прикрашена багатьма атлантами.

 

Коли кам'яницю було збудовано, стало зрозуміло, що мешкатиме там підприємець-юрист не сам, займаючи лише одну, хоча й розкішну, квартиру.

 

Перші поверхи Вайнґартен віддав під маленькі крамниці, а врхні, де були розташовані житлові квартири, він вирішив давати в оренду усім охочим.

 

На той час такий будинок називався «доходним», оскільки основним джерелом доходу домовласника була рентна плата мешканців.

 

З часом приходу до Станиславова «перших совітів» (радянської влади) у 1939 р., соціальний склад мешканців кардинально змінився: будинок було націоналізовано. Після таких змін та обставин, що склалися, власник скінчив життя самогубством, вистрибнувши з третього поверху цього будинку.

 

У цьому будинку існувала також і аптека під назвою «Під Матір'ю Божою», це була аптека Олександра Вайса. Як пише краєзнавець І. Бондарев, Вайс (як видно з прізвища — ймовірно єврей чи може австрієць за своїм походженням), кмітливо надавши аптеці суто християнську назву, таким чином приваблював до неї українських та польських клієнтів.

 

Аптека ця збереглась і до нашого часу під назвою «Екстемпуральна».

 


 

 

використано матеріали:

М. Головатий, І. Бондарев, Найстаріші аптеки Станиславова. Під левом і короною

М. Головатий, І. Бондарев, Вулиця Ґолуховського