Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська. Будинок у якому виступав Лисенко

Будинок 1880-х рр., у якому в 1903 виступав Лисенко М. В. /Вічовий майдан, 3/

Збудований на місці попереднього будинку домовласником В. Бреннером. Автор невідомий. Перший і частково другий поверхи здавались під торговельні та громадські заклади.

 

На поч. 20 ст. кілька кімнат на другому поверсі винаймали українські товариства «Руська бесіда», «Руська міщанська каса» та співоче товариство «Боян».

 

9 грудня 1903 гостем «Руської бесіди» був видатний композитор Микола Лисенко, який тоді здійснював поїздку по Галичині й Буковині з нагоди 35-річного ювілею своєї громадської й музичної діяльності.

 

Гостя гаряче вітали станиславівські українці, він виступив з одвітним словом.

 

Будинок належить до характерних зразків міської забудови поч. 20 ст. Використовується в основному за призначенням, на першому поверсі розміщені невеликі крамниці.

 

У дні святкування 150-річчя від дня народження М. Лисенка 21.03.1992 на фасаді будинку встановлена меморіальна дошка (1,1 х 0,6 м) з білого мармуру з присвятним написом.

 

 

Звід пам’яток Івано-Франківської області. Івано-Франківськ і села міської ради. – Кн. 1. Пам’ятки археології, історії та мистецтва. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2016. – С. 123-124.