Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська: фабрика шоколаду і десертних цукрів


Колись “Фабрика шоколаду і десертних цукрів Кровицького” була одним із найбільших харчових підприємств Станиславова. Тепер це напівзруйнована часом будівля по вулиці Незалежності, черговий будинок-привид.


Історія фабрики починається в 1903 році. В місті жив поляк-кондитер Владислав Кровицький, який відкрив кав’ярню на теперішній вулиці Незалежності, в будинку під колонами, де зараз кафе «Street Coffee».

 

Справи в пана Кровицького йшли добре, він розширив виробництво в підвалі будинку по Незалежності, 4 і відкрив свою кондитерську з пунктом продажу на першому поверсі цієї кам’яниці.

 

В 1925 році у дворі цієї ж кам’яниці кондитер розпочинає будівництво фабричного корпусу для своєї фабрики шоколаду. Вже за рік, у 1926 році фабрику відкрили.

 

 

Фабрика пропрацювала до 1930 року. Проблеми в економіці Західної Європи відбилися на ній – впав рівень виробництва і Кровицькому довелося продати підприємство.

 

На початку 30-х років на базі фабрики створили акціонерне товариство. Після 1934 року керівницею підприємства згадується дружина одного з місцевих адвокатів, а фірма одержує назву «Локарна» за найменуванням італійського міста відомого своїм шоколадом.

 

У 70-их роках фабрика припинила виробництво в центрі міста і підприємство переїхало на теперішню територію ПАТ «Ласощі».

 

Споруда фабрики належить до архітектури міжвоєнного періоду та поєднує декілька стильових ознак. Будинок належить модерністичній архітектурі міжвоєнного періоду, яку несправедливо обійшли увагою дослідники Івано-Франківської архітектури.

 

За стильовими ознаками поєднує пуризм функціоналізму з елементами модерністичної стилізації архітектурних деталей попередніх історичних епох.

 

За матеріалами ufra