ЖК "Еталон" будують на землі, надану під торговий комплекс - Перевірено від Побудовано

Будівництво ЖК "Еталон" поруч вулиці Івасюка в Івано-Франківську ведеться з дотриманням усієї виданої дозвільної документації. Єдине - житлову багатоповерхівку будують на земельній ділянці, яку надали в оренду під будівництво торгового центру. Ця невідповідність дає підстави вважати ЖК "Еталон", згідно статті 376 Цивільного кодексу України, самочинним будівництвом.

Команда "Побудовано" в рамках проекту "Гаряча лінія" відреагувала на звернення з проханням дослідити наявну дозвільну документацію будівництва житлового комплексу "Еталон" в Івано-Франківську. Опис об'єкту з результатами перевірки буде внесено також на сторінку ЖК "Еталон" в нашому каталозі новобудов, а саме будівництво буде занесене в розділ "Перевірені від "Побудовано".

житловий комплекс "Еталон"

В мікрорайоні Каскад, вздовдж вулиці Івасюка, триває будівництво житлового комплексу «Еталон». Земельна ділянка, на якій ведеться будівництво, перебуває в оренді приватного підприємця з 2009 року. Її площа - 0,1758 га. Дана територія надана в оренду для будівництва торгового комплексу, цільове призначення землі -  03.15 «Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови». Умови договору і цільове призначення землі не змінювали й по сьогодні. Незважаючи на це, міська влада й Держархбудінспекція надали проектну і дозвільну документацію для будівництва на цій ділянці багатоповерхового житлового будинку.

Цільове призначення 03.15 «Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови», згідно законодавства, належить до категорії «Землі громадської забудови». Це землі, які використовуються для розміщення громадських будівель і споруд: готелів, офісних будівель, торговельних будівель, для публічних виступів, для музеїв та бібліотек, для навчальних та дослідних закладів, для лікарень та оздоровчих закладів, інших об'єктів загального користування.

При цьому, міська влада та орендар землі своєю бездіяльністю в контексті невідповідності земельної документації до об'єкта фактичного будівництва створила умови, коли будівництво ЖК "Еталон" можна назвати самочинним. Так, згідно статті 376 Цивільного кодексу України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети. 

 

Земля

Земельна ділянка площею 0,1758 га стала цікавою для будівництва ще десять років тому. Тоді, в грудні 2006 року Івано-Франківський МВК надав дозвіл приватному підприємцю Гриців Н.М. на проведення проектно-пошукових робіт  (дозволити  збір  матеріалів погодження  місця  розташування  земельної  ділянки) для будівництва  торгового  комплексу на вул. Василя Стуса, поруч будинку № 9.

територія на карті

30 липня 2009 року Івано-Франківська міська рада погодила договір оренди цієї земельної ділянки з підприємцем Гриців Н.М. Наприкінці 2009 року договір оренди землі площею 0,1758 га зареєстрували. У документації її адреса вказана як «вул.Стуса поруч будинку №9».

Згідно договору оренди, цю територію надали для будівництва торгового комплексу, а цільове призначення землі – «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови».

Та вже наступного року Івано-Франківський міськвиконком передумав. В травні 2010 року внесли зміни в рішення за 2006 рік і дозволили орендарю провести проектно-пошукові робіти для будівництва  багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими закладами громадського призначення.

Дозвільна документація

На основі внесених змін в рішення МВК за травень 2010 року, Департамент архітектури в грудні місяці видав архітектурно-планувальне завдання на «багатоквартирний житловий будинок з вбудовано-прибудованими закладами громадського призначення». 

АПЗ – видавався раніше до запровадження містобудівних умов і обмежень

А у вересні 2013 року ДАБІ зареєструвала декларацію про початок будівельних робіт по ЖК «Еталон».

Протягом останніх 6 років договір оренди землі кілька разів переукладався та поновлювався терміном на рік-два. Востаннє міська рада поновила договір оренди території площею 0,17 га по вул.Стуса поруч будинку №9 у вересні 2015 року і продовжила його ще на 3 роки. В усіх рішеннях зафіксовано, що функціональне використання землі – будівництво торгового комплексу, а цільове призначення - «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови».

поновлення договору оренди за 2015 р.

Відтак, міська влада спочатку надала землю в оренду під будівництво торгового комплексу, але потім передумала і дозволила проектування багатоквартирного житлового будинку на земельній ділянці, яка для цього не відведена. При цьому, уже 3 роки замість торгового центру вздовж Івасюка будують багатоповерховий житловий будинок, а міська рада з року в рік переукладає договір оренди землі під будівництво торгового центру.

поновлення договору оренди за 2013 р.

 

Будівництво на сьогодні

Будівництво ЖК "Еталон" станом на 2016 рік

Згідно даних сайтів-каталогів новобудов, ЖК «Еталон» - це 10-поверховий багатоквартирний житловий будинок з мансардними приміщеннями, перші поверхи якого відведено під комерцію. Тут пропонують 1-кімнатрі квартири площею 42 м2, 2-кімнатні площею 59 м2 та 3-кімнатні квартири на 78 м2.

Згідно рекламних матеріалів, нерухомість в ЖК «Еталон» реалізує агенство нерухомості «Юліан». Сайт агенства «julian.if.ua» не функціонує, а сам «Юліан» в соціальних мережах не присутній.

Будівництво розпочали наприкінці 2013 року. Завершити будівництво планують в грудні 2016 року. На сьогодні, збудовано усі 10 поверхів майбутнього ЖК «Еталон».

Сама будова ще не має дахової конструкції. При цьому, «лицева» частина будинку уже засклена, а з протилежного боку віконні конструкції вмонтовані в хаотичному порядку, зрозумілому, хіба що, генпідряднику.

Будівництво ЖК "Еталон" станом на 2016 рік

 

Генпідрядник


Зведенням ЖК «Еталон» займається ПП «Галкомбуд». Гасло компанії: «Ми будуємо все!».

Директором і засновником підприємства в одній особі є Галіпчак Роман Богданович. Підприємство засноване в 2004 році. До слова, сайт будівельної компанії gkb.if.ua з того року так і не змінювався. Статутний капітал фірми складає 500 гривень.

ПП «Галкомбуд» за час діяльності отримало чимало підряд від Івано-Франківської обласної та міської рад на ремонти садочків, шкіл, будинків і т.д.

Будівництво ЖК "Еталон" станом на 2015 рік