Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська. Будинок Гробельних. Фото

1937 по 1940 рік в будинку по вулиці Незалежності, 43 проживала родина Пристаїв, бувала Ірина Вільде.

Ділянка, на якій стоїть будинок, забудована від початку 19 ст. Власниками послідовно були Я. Клямпфер, М. Енгельштейн, а від 1870-х рр. – родина Малерів.

 

У 1930-х рр. ділянку придбало подружжя українських лікарів Гробельних. Зберігся кошторис кам’яниці, складений Я. Калліком, «уповноваженим технічним керівником будівельних робіт».

 

Можливо, що він є й автором проекту. Договір на зведення споруди був укладений з будівничим М. Грицаком. Кошторисна вартість становила 131626 злотих.

 

Станом на початок травня 1939 було виконано 50% робіт. Готівки у замовників не вистачало, вони зверталися до комітету розбудови міста з проханням про позику в сумі 11 тис. злотих. Перша черга кам’яниці фронтом до вул. Незалежності заселена у жовтні 1939. Повністю будівництво завершене 1940, вже за радянської влади.

 

Квартири № 7 і 8 займали самі власники: лікарі Гробельний Осип (1899, с. Маріямпіль, тепер Галицького р-ну – 1957, м. Станіслав) – гінеколог і терапевт, культурний діяч, у 1918–19 рр. – начальник санітарного поїзда УГА та Гробельна-Полотнюк Олена (1897, м. Станиславів – 1946, там само) – стоматолог, донька відомого у місті громадського й релігійного діяча Ігнатія Полотнюка.

 

 

У квартирі № 10 поселилася споріднена з ними сім’я сестри О. Гробельної-Полотнюк: інженер-електрик Пристай Богдан (1895, с. Підгірці Львівської обл. – 1965, м. Івано-Франківськ) та Пристай-Полотнюк Наталія (1895, м. Станиславів – 1975, там само) – лікар-отоларинголог, під час ЗУНР – лікар медслужби УГА у званні хорунжої. Поховані на цвинтарі на вул. Київській.

 

Частина помешкань здавалася внайми. В будинку бувала письменниця Ірина Вільде, оскільки її чоловік, інженер-лісівник Є. Полотнюк, розстріляний у 1943 німцями за сприяння УПА, доводився сестрам Полотнюк двоюрідним братом.

 

Споруда зведена у стилі конструктивізму, що стверджує в архітектурі визначальну роль функціональних вимог. Г-подібна у плані із заокругленим наріжжям, чотириповерхова, з підвалом, мурована з цегли. Ріг будинку акцентований заокругленою стіною, що дещо западає відносно бокових фасадів на верхніх ярусах, та балконами заокругленої форми. Вікна верхніх поверхів широкі для достатньої інсоляції, на першому різні за величиною, на розі – вітринні. Цоколь низький, з маленькими віконними прорізами підвальних приміщень. Опорядження стін – гладкий тиньк з вибраними неглибокими горизонтальними лініями на рівні верху та низу вікон горішніх ярусів. Завершені стіни непрофільованим карнизом.

 

 

Звід пам’яток Івано-Франківської області. Івано-Франківськ і села міської ради. – Кн. 1. Пам’ятки археології, історії та мистецтва. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2016. – С. 134-136.