Верховна Рада застосує досвід ЄС для модернізації хрущовок


У Верховній Раді планують розвʼязати проблему застарілого житлового фонду, вивчивши досвід країн Європейського Союзу.

 

Про це повідомила голова комітету з питань містобудування Олена Шуляк, передає LIGA.net

 

"З необхідністю модернізації застарілого житлового фонду стикаються більшість урбанізованих держав сучасного світу. Вибір моделей, механізмів, інструментів в тій чи іншій країні залежить як від масштабу самої проблеми, так і від рівня розвитку економіки держави та її соціальної орієнтації", — зазначила Шуляк.

 

img

 

В Україні процеси реконструкції застарілого житла регулюються законом 2006 року "Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду".

 

За словами Шуляк, він абсолютно неефективний, по-перше, через нестачу коштів державного фінансування. По-друге, вказаний закон передбачає згоду на переселення всіх мешканців будинку.

 

У країнах ЄС під час процесу ліквідації будівель домовласник отримує субсидії на знесення та реконструкцію застарілого житла. Також використовують такі методи, як-от: надбудова додаткових поверхів, перебудова квартир, щоб збільшити їх площу, забудова площі між будинками, знесення цілих районів для нового будівництва на їх місці. 

 

За словами депутатки, зараз розробляють нову житлову політику, вивчаючи досвід ЄС. Протягом наступних двох місяців планують представити законопроєкт "Про основні засади житлової політики".