Площа Ринок може перетворитися на інтерактивний простір з амфітеатром та підземеллям. ФОТО


Нещодавно на засіданні консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Івано-Франківська обговорили дипломний проєкт студента університету «Львівська політехніка» Мирослава Ковальського з організації підземного середовища на площі Ринок з використанням підвалів міської Ратуші.

 

Раніше Побудовано вже писало, що молодий архітектор Мирослав Ковальський показав, як площу Ринок в Івано-Франківську можна перетворити на громадський простір.

 

За задумом Ковальського, площа перед міською ратушею після реконструкції має перетворитися у величезний, подібний до римського, амфітеатр з підземеллям.

 

Голова комісії Володимир Ідак розповів, що коли проводились обстеження підвалів Ратуші зародилась ідея їхнього подальшого розвитку.



«Як ми знаємо, підвальні приміщення тут великі, і досить цікаві як в конструктивному плані так і в планувальному. І їх шкода та не раціонально використовувати під допоміжні приміщення, наприклад, облаштування санвузлів, вентиляційних, технічних приміщень, тощо. Також суттєвими є питання доступу до цих приміщень з облаштуванням евакуаційних виходів. Це і наштовхнули на ідею освоєння підземелля ратуші, а навколо його обійти підземним середовищем під площею Ринок. Вона опрацьована на рівні дипломного проєкту студента університету «Львівська політехніка» Мирослава Ковальського. Він розробив його візуалізацію», - зазначив Ідак.



За його словами раніше тут був так званий «єврейський квартал», який був знищений в роки Другої світової війни. Під час останньої реконструкції площі Ринок були знайдені фундаменти кварталу.

 



«Тоді архітектори прийняли рішення їх означувати умовними стінками. Цим проєктом виносилась пропозиція ось цей квартал повністю дослідити шляхом проведення археологічних розкопок, протрасувати та розділити на парцелі (ділянки) ознакувати шляхом встановлення колон по периметру, які зверху «зв’язати» фризом», - розповів Ідак.


Також він зауважив, за проектом Мирослава Ковальського  вищезгадані колони мали б відтворити конфігурацію зруйнованого кварталу та «опуститися» всередину своєрідним амфітеатром. Який окрім глядацької функції мав би дозволити надати широкий доступ до підземелля ратуші.

 


Як зазначили історики та архітектори, це все поки що на рівні ідеї, але сама вона — є досить хорошою. Проте,  перед реалізацією проєкту необхідно провести повноцінне археологічне дослідження, щоб повністю зрозуміти реальність реалізації.



«Особисто я переконаний, що ця ідея добра і має право на подальше опрацювання і розвиток. І дуже добре, що такі ідеї для нашого міста є і вносяться на розгляд», - підсусував Ідак.