Як виглядала перша кам'яна Ратуша Івано-Франківська. ФОТО


Ратуша в Івано-Франківську – старовинний символ міста, одна з трьох ратуш в Україні, котрі побудовані у стилі конструктивізму.

 

Сьогоднішня витончена споруда неодноразово змінювала свій вигляд упродовж більше 400 років.

 

Найперша Ратуша була створена круглою дерев’яною дев’ятиповерховою вежею у стилі ренесансу, хоча виконувала ті ж самі функції, що притаманні і сучасній будівлі.

 

Найперша ратуша з дерева з’явилася у місті 1666 року, за ініціативи засновника міста Анджея Потоцького. Незабаром, у 1672 році її перебудували і вона стала дерев’яно-кам’яною. Згідно декільком причинам, а саме низьку надійність, міцність та невдоволеність архітектурою Потоцьким, мурована з деревом вежа існувала не довго та після 1677 року була розібрана.

 

У 1695 році під керівництвом архітектора Карла Бенуа була побудована нова ратуша. І цього разу матеріалом став виключно камінь. До сьогодні збереглися деякі малюнки та описи тієї споруди, які стали підставою для прикарпатського архітектора Зеновія Соколовського, котрий створив нову реконструкцію вежі.

 

На малюнку, що був розміщений у чеському часописі "Světozor" у номері 19, що вийшов 17.03.1899 року видно і всю ратушу і тодішню площу Ринок. Автор малюнка "Trh v Stanislavi" ("Торг у Станіславі") чеський маляр Bedřich Havránek (Friedrich Hawranek,1821–1899). Малюнок опублікований у часописі через два тижні після його смерті. На малюнку видно, що шпиль ратуші вінчав двоголовий цісарський орел.

 

Маємо завдячувати невтомному досліднику нашого краю Богдану Павлюку, який знайшов цей малюнок у "Světozor. Obrázkový týdeník" (Datum vydání: 17.3.1899. Číslo: 19) серед архіву "Moravská zemská knihovna".

 

 

У 1868 році восени у центрі сталася пожежа і від ратуші залишився лише залізний скелет. 1870 року було закладено новий фундамент споруди з наріжного каменю. У 1871 році будівництво завершилося. Нова будівля нагадувала величний прямокутний двоповерховий будинок з високою вежею. Ансамбль завершувався видовженим напівсферичним куполом.

 

У період Першої світової війни ратуша зазнала сильних пошкоджень. Будинок не розвалився, але стіни вкрилися значними тріщинами і з тих пір ратуша залишалася в аварійному стані. Спорудження нової ратуші було розпочато аж у 1929 році і завершилося не раніше ніж через 10 років. Споруда була зроблена у стилі конструктивізму та представляла собою хрест, з перетину якого височіла вежа.

 

Та у роки Другої світової і ця ратуша зазнала пошкоджень. Стіни із залізобетонного моноліту врятували ратушу від повного знищення німецькими військами, однак північно-західне крило було повністю розвалене.

 

1957 року в будинку провели ремонтні роботи, під час яких польських орлів змінили скульптурні абстракції. Так, у квітні 1959 року тут відкрився краєзнавчий музей.

 

До 2007 року на ратуші було встановлено 4 годинники з автомеханізмом та електронними курантами, які відбивають години і чверті, та виконують до 12 українських мелодій, подібних до дзвонів.