Міськрада "продавила" скандальне земельне питання "для своїх"

Міська влада всупереч чинному генплану дала дозвіл забудувати територію в 1,5 га по вул. Макогона, 23А, яка призначена для складів і промисловості.

Минулого року ТОВ «Івано-Франківська дорожня служба» купила на аукціоні землю з будівлями промислового призначення за 5 мільйонів гривень. В умовах продажу чітко записали, що земля призначена для складських приміщень і промислових споруд. Тепер депутати на останній сесій міськради дозволили фірмі складати проект землеустрою для будівництва групи багатоквартирних житлових будинків на цій території.

Із застереженнями виступив колишній міський голова, а зараз депутат міської ради Віктор Анушкевичус. Він заявив про спробу вкрасти 0,8 га міської землі. Але, незважаючи на це, 32 депутати проголосували «за».

Як з'ясувала команда «Побудовано в Івано-Франківську», в чинному генеральному плані міста ця територія теж передбачена під склади та бази підприємств. Таким чином міська влада порушила чинний генплан. При цьому, нагадаємо, міський голова Руслан Марцінків усіляко відстоює дотримання генерального плану міста та скасовує містобудівні умови та обмеження, які йому суперечать.

Аукціон

Минулого року ТОВ «Івано-Франківська дорожня служба» отримала право власності на земельну ділянку коли виграла аукціон з продажу приміщень колишнього орендного шляхового ремонтного-будівельного управління №1. На торги виставили адмінкорпус, гараж, склад, майстерні та інші приміщення. Цільове призначення, вказане в оголошенні про аукціон, – розміщення та експлуатація основних, підсобних і допоміжних будівель і споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

Стартова ціна лота тоді складала 2,6 мільйона гривень. До участі в аукціоні зголосилися четверо учасників. Поки торги не перевищили суми у чотири мільйони гривень, активну участь у них брали троє претендентів. Потім за лот змагалися двоє. В результаті переможцем аукціону стало ТОВ «Івано-Франківська дорожня служба», яке запропонувало ціну у сумі 6 мільйонів гривень.

Переможець аукціону, яка підписувала відповідні папери, відмовилась спілкуватися з пресою і ділитися планами щодо подальшого використання цього придбання.

Свій до свого…

Так, минулого року ТзОВ "Івано-Франківська дорожня служба" купила за цією адресою нежитлові будівлі загальною площею 1461,3 кв. м за 6,036 млн гривень (5 млн гривень без ПДВ). При цьому орендована підприємством земельна ділянка займає 0,7527 га з 1,5395 га, яка йому відводиться.

До слова, ТОВ «Івано-Франківська дорожня служба» отримує чи не найбільше підрядів на роботи з благоустрою в Івано-Франківську. З початку року це підприємство отримало з міського бюджету 2,7 мільйона гривень на ремонт тротуарів, міжбудинкових проїздів та наведення благоустрою у свекрах.

Одним із співзасновників цього підприємства є ТОВ «Західполіремкомплект». Цю фірму, у свою чергу, заснувала помічник секретаря Івано-Франківської міської ради Оксани Савчук 26-річна Павликівська Уляна Василівна – методист Івано-Франківського дитячо-юнацького пластового центру. Очолює це підприємство Джус Ірина Богданівна – головний бухгалтер ТОВ «Комунальні інвестиції», співзасновником яких була сама Оксана Савчук та екс-депутат міської ради, а нині член виконкому Михайло Сеньків.

Крім цього, на місцевих виборах минулого року Ірина Джус та Уляна Павликівська балотувалися до Івано-Франківської міської ради від партії «Свобода».

Нагадаємо, що колишнє Івано-Франківське ШРБУ-1, яке свого часу входило до обласного тресту з будівництва та ремонту автошляхів, вважалося одним із кращих у своїй галузі. Зокрема, саме воно будувало і капітально ремонтувало більшість вулиць обласного центру, а у 80-90 рр. минулого століття здійснювало реконструкцію міського парку та міського озера. Його територія межує з територією Івано-Франківського заводоуправління з випуску шляхово-будівельних матеріалів на вул. Крайківського. А ці землі так званого «села» на території колишнього ЖЕО №2 уже давно розцінюють як потенційно привабливі для забудови.

 Екс-міський голова, депутат міськради Віктор Анушкевичус:

"Приміщення продалися на аукціоні, і земельна ділянка, яка відводилася до цих приміщень, була 0,7 га. Що відбувалося потім? На вулиці Крайківського є територія колишнього асфальтного заводу, який був закритий і зараз знаходиться в стадії ліквідації. І зацікавлені особи вирішили, що до цих 0,7 га варто додати ще 0,8 га, вийде – 1,5 га. Тобто, фактично, була спроба вкрасти 0,8 га міської землі. Голосуючи «за», ви голосуєте за те, що ця земля піде не через земельний аукціон чи не через торги, а піде просто комусь."