Як правильно вибрати і купити квартиру у новобудові

Перед покупкою житла в новобудові необхідно уважно вибирати не тільки надійного забудовника і якісний житловий комплекс, але і надійного юриста, який допоможе скласти договір. Покупець повинен ретельно вивчити дозвільні документи на будівництво і пункти договору купівлі квартири.

Щоб вигідно придбати квартиру в новобудові, потрібно дотримуватися деяких неписаних правил, повідомляє портал Domik.ua.

 

При покупці квартири інвестори віддають перевагу новобудовам з огляду на безліч факторів, зокрема: на стадії будівництва вартість такої квартири буде набагато дешевша; така нерухомість, як правило, більше за площею, ніж вторинний фонд; нові комунікації, сучасні технології будівництва; часто ви маєте можливість планувати квартири за своїм бажанням; нові житлові комплекси забезпечені власною розвиненою інфраструктурою; вибір первинної нерухомості на сьогоднішній день досить широкий.

 

Незважаючи на велику кількість переваг, необхідно пам'ятати, що купівля нерухомості на стадії будівництва – це значний ризик. І в кожному конкретному випадку оцінка рівня ризику здійснюється індивідуально.

 

Однак можна виділити основні кроки, які необхідно зробити, щоб мінімізувати ризики при покупці квартири на стадії будівництва або, як мінімум, отримати можливість захистити свої права і інтереси в суді:

 

  • вивчити компанію-забудовника, її ділову репутацію: як давно компанія працює на ринку, чи всі об'єкти здаються в експлуатацію, чи є готові будинки;

 

  • зібрати інформацію про сам об'єкт будівництва: якими темпами йде будівництво, ступінь готовності будинку. І краще це оцінити під час поїздки безпосередньо на об'єкт;

 

  • запросити у забудовника для ознайомлення установчі документи, а саме: статут, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи;

 

  • перевірити документи уповноваженого представника компанії, який має право укладати договори від імені керівника компанії-забудовника;

 

  • перевірити ліцензію, яка дає право на будівництво: термін її дії, а також вказівку на право будівництва будівель відповідної висоти;

 

  • у надійного забудовника повинні бути обов'язково належним чином оформлені правовстановлюючі документи по об'єкту, а саме: документи, що підтверджують права забудовника на земельну ділянку, на якій ведеться будівництво (свідоцтво про право власності на земельну ділянку або договір оренди на нього). Зверніть увагу на цільове призначення землі (тобто у відповідній графі повинно бути вказано: «для будівництва житлового будинку за адресою ...»). Якщо будинок буде побудований, наприклад, на землях сільськогосподарського призначення, тоді ви довго не зможете заселитися в свою квартиру. Дозвіл на будівництво. Тут важливо звертати увагу на кінцеві терміни дозволу. На практиці іноді зустрічаються випадки, коли компанія проводить забудову по декількох об'єктах відразу, але дозволу саме на той будинок, в якому знаходиться ваша квартира, у нього не виявляється. Проектна документація, що включає в себе всі внесені до неї зміни.

 

  • важливий пункт - договір із забудовником. Має значення не тільки його найменування, а й волевиявлення, цілі сторін та перелік зобов'язань. Як відомо, практично всі забудовники, реалізуючи нерухомість на стадії будівництва, або не мають проектної документації, або дана документація є недопрацьованою, неузгодженою. Тому здійснюючи продаж об'єкта будівництва, з потенційним покупцем може бути укладений один з декількох «альтернативних» договорів.

 

  • ретельно вивчіть умови договору:- в договорі обов'язково повинен бути чітко прописаний його предмет, договір повинен містити термін закінчення будівництва і передачі потенційному покупцеві (пайовик) забудовником квартири; в договорі має бути визначена ціна договору, строки та порядок її сплати; договір пайової участі в будівництві повинен додатково містити гарантійний термін на об'єкт пайового будівництва; обов'язково зверніть увагу на умови договору, які визначають весь обсяг прав і обов'язків забудовника, його відповідальність, в тому числі штрафні санкції за порушення зобов'язань.

 

  • при укладанні договору потрібно звернути увагу на те, хто є стороною, що укладає з вами контракт. Бувають ситуації, коли забудовник продає під своїм ім'ям квартири, при цьому з покупцями укладаються договори з іншими організаціями, які юридично до забудовника не мають ніякого відношення. Покупцеві роз'яснюють, що компанія-продавець входить в холдинг забудовника, проте це не відповідає дійсності.

 

  • обов'язково переконайтеся в дотриманні забудовником встановлених законодавством вимог до форми договору. Всі договори повинні бути укладені в письмовій формі, а договір пайової участі в будівництві додатково підлягає державній реєстрації.