Якими будуть ціни на квартири в Україні: експерти дали прогноз на осінь

Влітку вартість нерухомості підросла, але фахівці не бачать причин для продовження тенденції. 

На ринку купівлі-продажу нерухомості традиційно вважається, що літо – "ледачий" сезон затишшя. Але 2017 року ситуація з активністю покупців виглядає по-іншому. Про це свідчить дослідження, проведене аналітиками m2bomber, пише газета Сегодня.

 

Вторинний ринок, який історично прив'язаний до курсу валюти, падав до кінця весни 2017 року, зазначають експерти. А влітку почалася стабілізація запитуваних продавцями цін і зараз медіанна вартість квадратного метра в Києві дорівнює 979 дол. на вторинному ринку. На первинному ринку Києва медіанна вартість квадратного метра дорівнює 20 699 грн і при перерахунку за курсом НБУ становить 808 дол.

 

"Через тривалу складну економічну ситуацію в Україні попит на житло на сьогодні не великий. Деяка стабілізація цін на ринку нерухомості на початку літа носить ситуаційний характер, і розраховувати на продовження цієї тенденції не варто", – зазначають аналітики.

 

Свій прогноз експерти пояснюють відсутністю фінансових заощаджень у більшості населення, низьким темпом реформ і відсутністю іпотеки.

 

"Тому до кінця року варто очікувати подальше поступове зниження цін на вторинне і первинне житло. ...Немає серйозних підстав говорити про зростання вартості нерухомості в найближчі кілька років", – резюмують аналітики і перераховують основні фактори, які можуть вплинути на ринок в подальшому:

 

Курсові коливання і інфляція

"Курс долара США в бюджеті України на 2017 рік закладений рівним 27,2 грн. Вже досить довгий час з початку року гривня займає "дорожчі" позиції, а значить, є велика ймовірність, що ближче до кінця року гривня опуститься нижче 27 грн за дол. Плюс, потрібно враховувати, що осінь – це часто "турбулентна" пора року для національної валюти. Також є побоювання, що інфляція цього року буде вище за прогнозовану: прогноз НБУ становить 9,1% але економісти говорять про рівень інфляції в 12-14% до кінця року. Таким чином, заощадження населення йтиме на боротьбу за виживання, а не на покупку комфортного житла", – зазначають аналітики.

 

Зростання пропозиції і бюджетне житло

"Зростає конкуренція в середовищі забудовників, в тому числі серед тих, які активно освоюють передмістя. Таким забудовникам доводиться розвивати повноцінну інфраструктуру, адже покупець готовий мириться з віддаленістю від міста тільки в разі, якщо всі елементи цивілізації будуть поблизу від будинку. Також потрібно врахувати, що нинішнього року ринок поповнюється доступними варіантами житла. Стосується це прийнятого в квітні 2017 року закону про приватизацію гуртожитків. Розраховувати на те, що родина працівників заводу вибере покупку нової квартири, а не приватизацію кімнати в гуртожитку, не варто", – вважають експерти.

 

Низький попит і відсутність іпотеки

"Мантра "нерухомість досягла дна" в черговий раз ставиться під сумнів платоспроможними покупцями – купувати житло вони не поспішають, а анонсований на початку 2017 року повернення іпотечного кредитування не такий привабливий для потенційних покупців через свої ставки. В Україні середня ставка за іпотечними кредитами становить більше 20% річних. При великому відсотку першого внеску (30-50%) кінцева вартість квартири буде недозволено вище початкової. Більшість родин з середньостатистичним заробітком не можуть дозволити витратити близько 10 000 гривень на місяць на виплату іпотеки за однокімнатну квартиру. Розуміючи таку ситуацію, стимулювати продажі взялися самі забудовники, які почали пропонувати клієнтам розстрочку. І якщо, наприклад, 5-6 років тому типовий термін розстрочки був до 3 років, то за останні 2 роки термін деякі забудовники виплати ділять вже на 5-10 років", – зазначають фахівці.

 

Низька привабливість України як країни для інвестування

"Іноземні партнери займають вичікувальну позицію і починають роботу з Україною не поспішаючи. А значить, доходи населення в перерахунку на долари в найближчі рік-два не збільшуватимуться", – вважають експерти.

 

Фактор "виборів-2019" і виплати за зовнішнім боргом

"За рік до виборів влада прагнутиме підвищити соціальні виплати, що буде з деякою затримкою тиснути на валютний курс. Тиск також надаватимуть порівняно великі виплати, що їх має сплатити Україна в 2018-2020 роках за зовнішнім боргом", – вважають аналітики.