Прибуткові перспективи для інвесторів: blago пропонує сучасний інструмент доступних інвестицій в будівництво


Будівельний бізнес і нерухомість є одними з найбільш затребуваних напрямів вкладення коштів у всьому світі. Раніше в Україні найбільш популярними були такі інструменти, як придбання нерухомості на початковій стадії її будівництва із наступним перепродажем по вищій ціні, коли об’єкт вже збудований. Фактично – це інвестиції в активи, а джерелом таких доходів є різниця в ціні. Ще одним поширеним видом інвестицій було придбання нерухомості із подальшим здаванням її в оренду, що між тим вимагає специфічних знань, постійних зусиль, уваги й значних капіталовкладень. Але сьогодні підходи й пріоритети змінюються й у топі запитів –  сучасні й більш гнучкі інструменти отримання стабільних та головне пасивних доходів. Мова йде про інвестиційні фонди, які впевнено завойовують ринок нерухомості.

Минулого року компанія blago запустила інвестиційний фонд blago.invest – один з перших на заході України, котрий вкладається у масштабні проєкти: сучасні житлові комплекси та навіть цілі мікрорайони.

«blago.invest – це інститут спільного інвестування, зареєстрований Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України, що діє відповідно до вимог Закону України «Про інститути спільного інвестування». Він об’єднує кошти багатьох інвесторів та дозволяє отримувати прибуток від будівельних проєктів компанії blago. Це вкладення у ринок нерухомості, що мають низку суттєвих переваг, – пояснює СЕО компанії blago Роман Коржак. – Зокрема, знижують інвестиційний поріг, забезпечують стабільну дохідність і при цьому зберігають високу надійність. Адже джерелом доходів фонду і дивідендів інвесторів є прибутки від будівельного бізнесу. За більше ніж 20 років діяльності компанія blago трансформувалися з девелопера на urban tech company. Зараз ми реалізовуємо понад 10 масштабних будівельних проєктів в Івано-Франківську і в найближчих планах – вихід на ринки сусідніх областей на заході України».

Перед тим як інвестувати, фонд обов’язково стає співвласником таких будівельних проєктів із часткою не менше 10% статутного капіталу. Як співвласник, фонд інвестує кошти у будівельні проєкти під проценти, що забезпечує наперед прогнозовану дохідність інвестицій. Грошові кошти інвестуються у будівництво, з умовою їх дострокового повернення у будь-який момент на запит фонду. Така модель інвестицій дозволяє фонду blago.invest взагалі не встановлювати термін інвестицій. На який термін інвестувати в фонд — кожен визначає самостійно.

Інвестиції у будівництво стають більш доступними

Прибутки, отримані від своєї діяльності, Фонд виплачує своїм інвесторам як дивіденди. Стати інвесторами можуть як приватні, так і юридичні особи. Для цього достатньо придбати його цінні папери – інвестиційні сертифікати. У 2023-му blago.invest  провів емісію (випуск) власних цінних паперів на загальну суму 140 мільйонів гривень. До того ж стати співвласником дорогого, але перспективного активу можна навіть з відносно невеликою сумою.

«Завдяки blago.invest інвестиції у будівництво стають більш доступними, адже мінімальна сума інвестицій у фонд становить всього $10 тисяч доларів США. Такі капіталовкладення, – додає Роман Коржак, – принесуть інвесторам річну дохідність в розмірі 9%. Якщо сума інвестицій перевищує 50 тисяч доларів США – річна дохідність буде вищою і становитиме 10%. При цьому, приватним інвесторам непотрібно сплачувати жодних податків з доходів від таких інвестицій, оскільки за них всі податки сплачує Фонд».

Всі інвестиції у фонд офіційні, розрахунки проводяться у безготівковій формі через українські банки, а отримані від фонду прибутки, інвестори можуть включати до своїх податкових декларацій.

Висока надійність та безпека інвестицій

Та однією з основних переваг інвестиційного фонду є здатність забезпечити високу надійність та безпеку інвестицій. Зокрема, запорукою (гарантією) повернення інвестицій в blago.invest, на випадок непередбачуваних обставин, є захист активів фонду та коштів його інвесторів готовою, вже збудованою і зданою в експлуатацію інвестиційною нерухомістю, котру компанія blago передає в іпотеку фонду. Вартість такої нерухомості на 30% перевищує обсяг інвестицій фонду.

«Окрім того, у порівнянні з квартирою або іншим об’єктом нерухомості купити або продати сертифікати інвестиційного фонду набагато простіше, – наголошує Роман Коржак. – blago.invest повернення коштів своїм інвесторам реалізує через механізм зворотного викупу власних цінних паперів. Для повернення інвестованих у фонд коштів достатньо одного звернення від інвестора. Такий механізм забезпечує досить високу ліквідність інвестицій. Адже, строк повернення коштів інвесторам не перевищує 15 робочих днів».

Однак, найбільшою цінністю інвестиційних фондів загалом і blago.invest зокрема, є можливість українцям інвестувати кошти у свою країну та розвивати її економіку і при цьому стабільно отримувати високі доходи.