У світі рекордними темпами ростуть ціни на нерухомість: чого чекати франківцям


Динаміка цін на житлову нерухомість останні півтора роки привертає увагу інвесторів та девелоперів.

 

Великі гравці ринку змушені змінювати свої стратегії, а звичайні покупці почали переглядати терміни придбання житла, щоб мінімізувати грошові втрати, проте є чимало таких покупців, які активно заробляють на здорожчанні нерухомості.

 

Так, за 2020 рік та перший квартал 2021 року аналітики помітили різке зростання вартості житла майже у всіх країнах світу. Порівнювалися ціни на квадратні метри у 57 країнах Європи і Азійсько-Тихоокеанського регіону.

 

Згідно з отриманими цифрами, найбільше подорожчало житло у Туреччині, США, Новій Зеландії, Німеччині, Швеції, Єгипті, Чорногорії і Словацькій республіці. У деяких країнах вартість квадратних метрів зросла майже на третину. Так, рекордне подорожчання спостерігається у Чорногорії.

 

Протягом останніх 1,5 роки ціни на житлову нерухомість тут зросли на 28,7%. У наступних рекордсменів динаміка трохи менша: Єгипет - 22,61%, Нова Зеландія - 22,39%, Туреччина - 13,59%, Німеччина - 9,59%, Словацька Республіка - 14,38%, Швеція - 11,28%. Незначних цінових змін зазнала нерухомість Італії та Іспанії. Вартість житла тут зросла лише на 0,34% і 0,14% відповідно.

 

Таблиця росту цін на житло у світі, 2020 р. і І-й квартал 2021 р.

 

Що стосується України, експерти підрахували середнє подорожчання житла на 2,99%. Найбільше ріст ціни спостерігався у великих містах і обласних центрах.

 

Спеціалісти з нерухомості запевняють, що на цьому ціни не зупиняться. Забудовники прогнозують подорожчання на 15-20% вже у найближчі місяці. На ціну квадратного метра впливатиме зростання вартості будівельних матеріалів, інфляція та збільшення зарплат будівельникам. Також фактором прямого впливу є зменшення пропозиції від будівельних компаній.

 

Професійні інвестори та інші учасники ринку зважують ризики та вже приймають рішення по покупці нерухомості. Маючи кошти, вигідніше оформити покупку зараз. Відкладаючи купівлю на пізніше, потрібно буде заплатити значно більшу суму. До того ж очікується ріст інтересу в межах України до новобудов. За аналітичними даними, близько 80% житла в Україні застаріле. З них 25% вже потребує капітального ремонту і реконструкції. То ж зовсім скоро мешканці таких будівель будуть шукати безпечні та енергоефективні квартири.

 

Покупцям, що мають сумніви, рекомендується проконсультуватися зі спеціалістами blago developer, щоб індивідуально опрацювати найвигідніші варіанти угоди з урахуванням суми покупки, термінів оплати тощо. Забудовник з 20-річним досвідом добре зарекомендував себе на ринку нерухомості та має високий рівень довіри серед іванофранківців.

 

Дізнатися контактні дані та ознайомитися з проектами компанії можна на сайті https://blagodeveloper.com