Підводні камені чи острів можливостей: актуальні запитання про програму «єОселя»


Про програму державного кредитування «єОселя» на просторах інтернету доступно дуже багато інформації. Ми зібрали найпопулярніші запитання та найсвіжіші новини й разом з провідними менеджерами нашої компанії розклали все по поличках.

 

У цій статті ми висвітлили найважливіше для тих, хто хоче купити квартиру іпотеку.

 

Скільки часу діє програма та як багато людей нею скористалися?

«єОселя» почала діяти з жовтня 2022 року і позиціонувалася як пільгове кредитування під 3% річних для військових, силовиків, медиків, науковців і педагогів. Пізніше уряд запровадив масову іпотеку під 7% для усіх інших громадян.

Спершу попит перевищував пропозицію втричі, тож було видано менше кредитів, ніж планувалося. Зараз є більше акредитованих учасників і банків-партнерів, які можуть задовольнити попит. Зацікавлених у купівлі житла по «єОселі» теж стає більше, оскільки для багатьох ця програма — чудова можливість жити у власному житлі, поступового його виплачуючи.

Щодо кількості виданих кредитів, то на сайті «Укрфінжитла»  можна спостерігати щотижневу статистику. Станом на 7 серпня 2024 року було видано майже 12 тис. кредитів.

Чи легко оформити заявку та отримати погодження кредиту?

Оформити заявку дуже просто. Це можна зробити навіть з дивану за допомогою застосунку Дія у розділі «Послуги». Відповідь від банку також надійде у застосунок.

На погодження кредиту впливає декілька важливих чинників: фінансова спроможність і кредитна історія заявника, його роботодавець має відповідати певним умовам, а також усі документи мають бути оформлені відповідно.

Комусь легко усе це оформити та отримати погодження. У когось процес сповільнюється на підготовці документів. Наші менеджери можуть допомогти клієнтам не лише обрати квартиру, але й роз'яснити як і що зробити, аби шанс на отримання кредиту збільшився. Ми комунікуємо з банками-партнерами, шукаємо механізм, щоб якомога більше наших клієнтів змогли скористатися «єОселею».

Кажуть, що умови «єОселі» хочуть переглянути. Що може змінитися?

Цю ідею коментували у Верховній раді. Там кажуть, що важливо переглянути кредитну ставку по програмі та зменшити розмір першого внеску для ВПО до 15%. Також є варіант того, що можуть дозволити видавати кредити на житло, якому понад 3 роки, але не старше 15 років, і на будинки в сільській місцевості.

Чи змінюється пільгова ставка з 3% на 7%, якщо змінити місце роботи?

Якщо з державної роботи переходите на роботу у комерційну установу, то надалі сплачуватимете кредит за ставкою 7%. Якщо ж принесете у банк довідку з нового місця роботи й воно відповідатиме пільговим умовам програми — продовжите сплачувати 3%.

Це питання контролює «Укрфінжитло», перевіряючи ЄДРПОУ роботодавця та клієнта на момент оформлення іпотеки та на кожну наступну дату.

Які вимоги щодо об'єкта нерухомості, на який можна оформити кредит?

Пільгова категорія, тобто військовослужбовці за контрактом, силовики, медики, педагоги, науковці та ветерани можуть взяти у кредит приватний будинок або квартиру у ЖК, який будується або зданий не більше як 10 років тому.

ВПО та інші громадяни України можуть оформити кредит на приватний будинок або квартиру у комплексі, що знаходиться на етапі будівництва або зданий не більше ніж 3 роки тому. Яка максимальна площа житла, яке можна купити за програмою?

Для квартир 52,5 кв. м на 1 особу + 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї. Для будинків максимум це 62,5 кв. м  на 1 особу + 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї додатково.

На яке житло найбільше беруть кредит: на первинне чи вторинне?

Найбільше кредитів беруть на первинне житло, тобто на те, яке знаходиться або на стадії будівництва, або у новозбудованому будинку.

Основна причина — це привабливість новобудов. Тут власник квартири отримує сучасне планування, продуману інфраструктуру, вищу енергоефективність та багато інших переваг, яких не може запропонувати ринок вторинної нерухомості.

Однак, кредити на вторинку також беруть, бо є позичальники, які хочуть переїхати у житло одразу або не мають коштів на ремонт з нуля.

Чи будь-яку квартиру на первинному ринку можна взяти у кредит?  

Ні, це має бути квартира в акредитованому ЖК. Тобто компанія, яка будує комплекс, має пройти перевірку і від «Укрфінжитла», і від банку-партнера програми.

Основні вимоги — це прозорий механізм фінансування будівництва і фінансова спроможність компанії завершити будівництво. Експерти перевіряють хід будівництва проєкту, який подано на акредитацію й інші реалізовані проєкти забудовника, якісні характеристики ЖК, відсутність судових обтяжень та інше.

Процес акредитації першого ЖК blago проходив близько двох місяців. Таким чином ми стали одними з перших, хто долучився до «єОселі» на ринку первинного житла. Перший кредит ми видали у листопаді 2022 року. Які найчастіші причини відмови у наданні кредиту?

Найчастіші причини відмови — це негативна кредитна історія, недостатній рівень доходу, прострочення наявних заборгованостей. Банки перед наданням кредиту перевіряють платоспроможність клієнтів, і якщо є якісь проблеми з попередніми кредитами, це може стати причиною відмови.

Але цього не варто боятися, якщо у вас все в порядку з фінансами й кредитною історією. До прикладу, Ощадбанк, з яким співпрацює компанія blago, переважно погоджує два запити з трьох.

Чи можна використати сертифікат «єВідновлення» у програмі «єОселя»?

Так, можна. До прикладу, якщо ви отримали сертифікат «єВідновлення», обрали житло, але сертифікат не покриває його вартість, то можна оформити «єОселю», а перший внесок сплатити за допомогою сертифікату.

Чи треба страхувати житло, яке береться кредит?

Так, житло обов'язково потрібно страхувати. Це стандартна умова банків при видачі іпотечного кредиту. Ця дія захищає як банк, так і позичальника від ризиків, таких як пошкодження або втрата майна внаслідок пожежі, повені, або інших непередбачених обставин. Вартість страхування залежить від житла та умов банку.

Які банки є «найпопулярнішими» серед заявників «єОселі»?

Якщо оцінювати за кількістю виданих іпотек, то це: Ощадбанк, ПриватБанк та Укргазбанк. З усіма цими банками співпрацює blago й у вас є можливість обрати квартиру в нашому ЖК та оформити кредит в одному з цих банків-партнерів. 

Як змінилася іпотека в Україні завдяки програмі «єОселя»?

Тепер житло у кредит стало доступнішим і люди не бояться брати іпотеку. Причин багато: «єОселю» легко оформити, річні ставки значно нижчі, в порівнянні з іншими іпотеками на житло. Крім цього, змінилися правила фінансування: «Укрфінжитло» одразу виплачує продавцю всю суму за нерухомість.

 

Також збільшилась площа на одну особу та сума позики (до 6 млн грн). Програма має чіткі вимоги до об'єктів нерухомості, які можна кредитувати, а також до тих, хто позичає гроші та до позичальників.

Таким чином змінилася не лише іпотека, «єОселя» вплинула й на ринок нерухомості в нашій країні. Незважаючи на воєнні дії, попит на житло збільшився, активізувався ринок новобудов.

Де можна обрати квартиру під «єОселю» в Івано-Франківську?

Серед ЖК blago доступно декілька варіантів. Це ЖК, у яких вже є готові квартири: Comfort Park, що на Пасічній, IQ House біля університету нафти й газу, Паркова Алея поруч з річкою.

Акредитовані комплекси, які будуються: Manhattan UP, прогресивний район з басейнами на даху в кожному кварталі, а також сучасний та стильний Manhattan, у якому добудовуються останні секції. Нещодавно акредитацію на житло, яке будується отримав і ЖК Comfort Park.

Також обрати квартиру під іпотеку можна у ЖК Family Plaza, затишному та яскравому комплексі, який знаходиться на фінальних етапах будівництва, ЖК UNION, що знаходиться на Бандери, неподалік від центру міста та у ЖК U ONE, який має чудове розташування  недалеко від ТРЦ “Velles Mall”.

Якщо плануєте придбати квартиру за програмою «єОселя»  — наші менеджери допоможуть не лише підібрати житло, але й проконсультують щодо правильної подачі заявки на участь.

Телефонуйте: +38 (067) 761-28-35