Підроблені документи та ухилення від сплати пайового внеску - за що судять Анатолія Прута

Франківський підприємець Анатолій Прут у 2012 році здав в експлуатацію багатоквартирний житловий будинок на земельній ділянці по вул. Мазепи, 35. Виявляється, уже кілька років з цього приводу триває кримінальна справа. Підозрюваний використав печатку неіснуючої фірми та підробив документацію, щоб здати будову в експлуатацію. Справа досі слухається в Івано-Франківському міському суді.

Підробку документів Анатолієм Прутом виявила міська прокуратура. Підозрюваний в кримінальному злочині особисто підписав декларацію про готовність будинку до експлуатації і підтвердив це печаткою неіснуючого підприємства. Тож, виявляється, Анатолій Прут, який відомий своєю боротьбою проти забудівників, сам незаконно здав 5-поверховий будинок. А люди, які купили там квартири, виявляється, купили житло в ще одному проблемному будинку.

 

 

Підприємець Анатолій Прут раніше був керівником ПП «Прогрес-Прут», яке й володіло земельною ділянкою на Мазепи, 35. Але в 2007 році він продав фірму. Тому нові її власники внесли зміни в статутні документи та змінили назву юридичної особи на «Прогрес-Буд ІФ». Відповідно, «Прогрес-Буд ІФ» зберегло за собою усі майнові права, в тому числі, і право на земельну ділянку.

Тож підозрюваний у кримінальному провадженні Анатолій Прут продав підприємство, але недійсну печатку ПП «Прогрес-Прут» залишив собі на пам’ять як сувенір. Але через 5 років він її таки використав, щоб здати свій об’єкт в експлуатацію. При цьому, ні Держархбудконтроль, ні міська влада жодних порушень в цьому не побачили.

Після того, коли Анатолій Прут здав свій будинок з підробленими документами, він ще й дивним чином уник сплати 167 тисяч гривень податків до казни міста.

Того ж 2012 року Івано-Франківська міська рада прийняла рішення звільнити неіснуюче підприємство ПП «Прогрес-Прут» від сплати пайової участі по будівництву п’ятиповерхового житлового будинку по вул.Мазепи, 35 «А» і присвоїла будинку адресу. Цитуємо причину цього рішення: «так як фірма немає обов’язку сплати пайової участі в зв’язку з тим, що на той момент, коли було збудовано даний об’єкт (2005 рік) не існувало обов’язку щодо укладання договору про пайову участь». Тож міська влада дійсно вважає, що будинок збудований в 2005 році? Навіть якщо це так, то чому Анатолій Прут 7 років не міг офіційно здати цей будинок в експлуатацію?

Виникає справжній каламбур у документації. Анатолі Прут у 2012 році здає багатоквартирний будинок за власним підписом і печаткою неіснуючої вже фірми ПП «Прогрес-Прут». А Івано-Франківська міськрада звільняє його від сплати 167 тисяч гривень до міського бюджету, бо вважає, що будинок збудований у 2005 році. Таким дивним чином міський бюджет втратив свої законні гроші.

А далі Анатолій Прут створив кишенькове ОСББ, а міськрада  своїм рішенням ще й надала йому прибудинкову територію. При цьому, міські депутати чомусь закрили очі на те, що зданий з підробленою документацією будинок знаходиться на земельній ділянці, законним користувачем якої є фірма ПП «Прогрес-Буд ІФ». Тож, фактично, міська рада надала будинку землю, яка у власності приватної юридичної особи.

Протягом останніх років Анатолій Прут разом із жителями даної п’ятиповерхівки активно виступає проти будівництва сусіднього будинку, яке здійснює ПП «Прогрес-Буд ІФ». Але перед тим, як стати борцем проти забудовників, він встиг продати свою фірму і землю, здати багатоквартирний будинок за реквізитами проданого підприємства, уникнути сплати 167 тисяч гривень податку до міського бюджету, створити ОСББ, а міськрада йому дала прибудинкову територію за рахунок майна підприємства, яке ж він раніше продав. І після такого цікавого досвіду, він вирішив стати принциповим активістом і безкомпромісним борцем за дотримання законів у будівництві. Вже у 2013 році Анатолій Прут роздув справжній скандал із звинувачуваннями  в «самочинному будівництві» людей, які стали власниками його фірми і законно побудували поруч будинок. Імовірно, таким чином він сподівався штучно створити проблему, щоб його діяння залишилися і тіні та згодом забулися.

Кримінальну справу за фактом підроблення документації наразі розглядає Івано-Франківський міський суд. Справа затягується, судовий процес триває уже майже 2 роки. При цьому, обвинувачений у злочині Анатолій Прут на останнє судове засідання так і не зявився. Наступне слухання у справі відбудеться в липні місяці.

Автор Василь Пролорензо