У Франківську власники недобудованих квартир по вулиці Гаркуші, 33 завершуватимуть будівництво самостійно

Понад 6 років власники квартир по вулиці Гаркуші, 33 не можуть справити новосілля. Все через те, що після зведення першого поверху будівництво було «заморожене». Після звернення до правоохоронних органів та судових тяганин люди об’єдналися та створили обслуговуючий кооператив «Квартал-Гаркуші №33», щоб самостійно завершити будівництво.

Історія зведення житлового будинку по вулиці Гаркуші, 33 розпочалася у 2008 році. Замовником будівництва виступила приватний підприємець Фолюшевська Ілона Богданівна, яка орендувала за цією адресою земельну ділянку площею 0,0400 га. Люди, які вклали кошти у будівництво багатоповерхівки, мали намір заселитися у новенькі квартири ще в 2009-2010 роках. Натомість, ошукані власники і досі не отримали обіцяних квадратних метрів. Після зведення першого цокольного поверху, всі будівельні роботи за вказано адресою були припинені. Обєкт залишається на початковій стадії.

Люди написали заяви до правоохоронних органів, пізніше була відкрита кримінальна справа за фактом заволодіння чужим майном шахрайським шляхом. Крім того, у 2013 році власники ще не побудованих квартир створили обслуговуючий кооператив «Квартал-Гаркуші №33», щоб самостійно завершити будівництво.

Цікавим фактом є те, що починаючи з 2006 року земельна ділянка площею 0,0400 га на вулиці Гаркуші, 33 перебувала у користуванні на правах оренди у Фолюшевської І.Б. Підприємцеві кожні кілька років безперешкодно вдавалося продовжувати термін оренди земельної ділянки з формулюванням для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Тільки у липні 2015 року Івано-Франківська міська рада відмовила Фолюшевській І.Б. у поновлені термінів оренди земельної ділянки.

У тому ж році, тринадцять осіб, що купили квартири у не недобудові по вулиці Гаркуші, 33 звернулися до суду з вимогою визнання майнових прав на частину об'єкта незавершеного будівництва. 23 квітня 2015 року Івано-Франківський міський суд своїм рішенням задовільнив їхні позивні вимоги.

Фолюшевська І.Б. була не згідна із таким рішенням суду та подала на апеляцію. 11 серпня 2015 року Апеляційний суд Івано-Франківської області ухвалив відхилити апеляційну скаргу підприємця, а попереднє рішення залишити без змін.

Пізніше підприємець звернулася і до Вищого спеціалізованого суду України, з вимогою скасувати оскаржувані судові рішення та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Однак, 27 квітня 2016 року суд ухвалив відхилити дану касаційну скаргу.

Саме на підставі всіх цих судових рішень, у серпні 2016 обслуговуючий кооператив «Квартал-Гаркуші №33» отримав дозвіл на складання технічних документацій  із  землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), площею 0,0400 га, по вулиці Гаркуші, 33.

Вже на сесії міської ради у жовтні, депутати затвердити технічну документацію та передали в оренду обслуговуючому кооперативу «Квартал – Гаркуші № 33» земельну ділянку за вказаною адресою. Кооператив отримав територію в оренду терміном на 5 років, для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення.

Згідно даних кадастрової карти, цільове призначення цієї ділянки - 02.03 «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку».