Чому у Франківську досі не можуть демонтувати будівельний кран біля скандальної забудови


На початку року в Івано-Франківську підняли тему про демонтаж баштового крану з будмайданчику на вулиці Гаркуші.

 

Мешканці неодноразово висловлювали побоювання щодо нього. Наприкінці минулого року написали електронну петицію, з проханням демонтувати кран. Проте вона набрала лише п'ять голосів, пише Фіртка.

 

Тож у мерії задумались над тим, щоб демонтувати кран коштом міського бюджету. Тоді за словами першої заступниці міського голови Вікторії Сусаніної, з цим питанням звернулися до комісії з надзвичайних ситуацій.

 

Однак, його вирішення не таке просте, як може здатися, на перший погляд.

 

Як повідомила Вікторія Сусаніна, відповідно до дозволу на виконання будівельних робіт № 267 від 16 червня 2008 року, одній з місцевих підприємниць дозволили будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення на вулиці Гаркуші,33 в Івано-Франківську.

 

«Термін дії дозволу на виконання будівельних робіт минув у грудні 2009 року, документи на початок робіт відсутні, будівельні роботи не проводяться. Триває судовий розгляд кримінального провадження, а на кран, як майно, накладено арешт», - розповіла Вікторія Сусаніна.

 

На адресу Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю Івано-Франківської міської ради надходили звернення голови обслуговуючого кооперативу «Квартал-Гаркуші №33», щодо технічного стану та законності влаштування баштового крана крану марки «LIEBHERR 60К», але це питання не відноситься до компетенції Управління держархбудконтролю.

 

За словами Сусаніної, міське Управління держархбудконтролю неодноразово зверталось до Управління Держпраці в Івано-Франківській області щодо вжиття ними відповідних заходів і отримувало відповіді про відсутність повноважень для проведення перевірки.

 

Оскільки кран може загрожувати життю та здоров’ю людей, міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій звернулась до Головного управління Нацполіції в області про надання дозволу на обстеження крану фахівцями ДП «Карпатський експертно-технічний центр».

 

А у випадку визнання його аварійним хотіли провести демонтаж.

 

Після завершення досудового розслідування міськраді рекомендували звернутись до Івано-Франківського міського суду, у якому на даний час здійснюється судовий розгляд цього кримінального провадження.

 

Івано-Франківська міська рада звернулась до суду з проханням надати доступ до крану та отримання висновку про його технічний стан. Наразі очікують рішення суду.

 

«Поки тривають всі ці процедури, кошти з бюджету на проведення демонтажу ще не виділялися», - зазначила Вікторія Сусаніна.

 

За її словами, подібних ситуацій на інших об’єктах у місті немає.

 

Проте, заступниця міського голови додала, що наразі в Івано-Франківську працює тимчасова комісія з перевірки експлуатації баштових кранів на об’єктах будівництва.

 

Станом на початок червня перевірили шість об’єктів будівництва.