Зеленський: Ставки за іпотекою до вересня мають впасти до 10%


Президент Володимир Зеленський вважає реальним завданням зниження ставки за іпотечними кредитами до 10% річних.

 

Про це він сказав в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

 

“Уряд і Нацбанк вже працюють над зниженням процентної ставки. На вересень іпотека може бути 10%. Це дуже складне завдання, але вже реально”, – заявив Зеленський.

 

За його словами, здешевлення іпотеки – одне з двох основних завдань, які ставляться, щоб допомогти розвитку сильного середнього класу і поверненню осіб, які виїхали з країни.

 

Глава держави зазначив, що іншим питанням є вигідне оподаткування коштів, зароблених громадянами України за кордоном.

 

“Має бути поліпшення цієї системи, ослаблення податкової політики. І далі – щоб їм було вигідно тут щось робити, вкладати гроші в державу”, – сказав Зеленський.

 

За його словами, паралельно робиться ставка на великих і середніх інвесторів, а завдання їх залучення також поставлено Мінфіну і Нацбанку.

 

“Вже зроблено дві програми на збереження і залучення інвестицій: на 10+ і 100+ мільйонів доларів. Ці програми вже зараз починають функціонувати”, – зазначив Президент.

 

Згідно зі звітом про фінансову стабільність НБУ за грудень 2019 року, іпотечні кредити за партнерськими програмами із забудовниками на той момент пропонували 7 банків за ставками 19-20% річних на строк до 20 років на суму до 2 млн грн.

 

За матеріалами Інтерфакс-Україна