У Франківську підсвітили фасад Катедрального собору. Фото

До Дня Незалежності України в Івано-Франківську підсвітили фасад Архікатедрального і Митрополичого Собору Воскресіння Христового.

Відповідні світлини на своїй сторінці у мережі Фейсбук опублікував міський голова Руслан Марцінків.

  

«Підсвітили одну з найкрасивіших будівель нашого міста - Катедральний собор. Хочу подякувати всім, хто до цього долучився, адже дуже багато людей працювало над тим, щоб це стало можливим. Й вважаю, що дуже символічно, що підсвітили ми цей храм саме до Дня Незалежності. Ми - місто відкрите до всього нового, але бережемо наші вічні цінності - Бог і Україна», - йдеться у повідомленні.

 

Додамо, що за даними сайту публічних електронних закупівель Prozorro освітлювальне обладнання обійшлося місту у 295 496 грн.

 

Світлина від Руслан Марцінків.

 

Світлина від Руслан Марцінків.

 

Нагадаємо, минулого року в Івано-Франківську стартувала муніципальна програма освітлення пам'яток архітектури. В 2016 році працівники КП «Івано-Франківськміськсвітло» обладнали підсідкою фасади шістьох будівель та пам'яток архітектури.

 

Це, зокрема, фасад будинку Обласної бібліотеки для дітей, що знаходиться на Площі Міцкевича, відреставровані будинки №7,9 на вулиці Мазепи, будинок Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, а також будівлю колишнього готелю «Київ», що розміщені на вулиці Незалежності. Останніми підсвітили художній музей на майдані Шептицького та стіну у Фортечному провулку. Цьогоріч мерія планує підсвітити центральний корпус медичного університету.

 

Довідково: Архікатедральний собор Воскресіння Христового -  це одна з найвідоміших пам’яток архітектури та головний собор Івано-Франківської архієпархії української греко-католицької церкви. Храм звели у 1729 році на місці згорілої (під час нападу турків) церкви ректор єзуїтської колегії отця Томаша Заленського. Однак, внаслідок надто неглибокого фундаменту, у мурах споруди з'явились тріщини, тому у 1752 році його змушені були розібрати. Наступного ж року приступили до будівництва нового костелу за проектом архітекторів Станіслава Потоцького (дідича міста) та Крістіана Дальке у стилі австро-баварського бароко з елементами класицизму