Мешканці будинку по вулиці Коновальця борються із сусідом-депутатом, що захопив спільний підвал

Минулого року пам’ятка архітектури місцевого значення по вулиці Коновальця, 16 відсвяткувала сторічний ювілей. Квартир у триповерховому будинку небагато, та добросусідських відносин між жильцями немає. Останні 7 років мешканці не можуть примиритися із сусідом, який самовільно зайняв спільний підвал. Як не дивно та орендувати, а згодом і приватизувати приміщення чоловіку дозволила місцева влада.

Люди закидали чиновницькі кабінети скаргами, але у справедливість від влади не вірять. Все тому, що власником приміщень виявився депутат Івано-Франківської міської ради від ВО «Свобода» Олег Капустяк, який має квартиру у тому ж будинку. 

 

Згодом підприємливий депутат перепродав нежитлові приміщення іншій особі, а новий власник надумав облаштувати вхід до підвалу та продовбати дірку у стіні сторічної будівлі. Мешканці будинку переконанні, хоч у приміщення і змінився власник, та за всіма його діями стоїть депутат Олег Капустяк, який і надалі користується підвалом.

 

Боротьбу за свій підвал жильці розпочали із цивільного позову ще в 2013 році. Відповідачами у справі виступали Олег Капустяк та виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради. У позовній заяві люди вимагали скасувати рішення міськвиконкому, за яким Олег Капустяк отримав в оренду нежитлові приміщення площею 39 кв м, розташовані в підвалі будинку на вулиці Коновальця, 16, для використання під господарські потреби. Позивачі переконані, депутат отримав приміщення незаконно, оскільки підвал перебуває у спільній власності жильців. Та й місцева влада не мала право розпоряджатися ними без їх згоди. 

 

23 вересня 2013 року Івано-Франківський міський суд прийняв рішення на користь мешканців будинку та зобов’язав Капустяка звільнити підвал.

 

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, Олег Капустяк продовжив боротьбу за нерухомість вже у стінах апеляційного суду. Відтак тривалі судові баталії завершились на користь депутата.

 

Згідно останнього договору оренди, Олег Капустяк міг безперешкодно користуватися підвалом до кінця 2015 року. Потім орендар знову мав пройти процедуру поновлення договору оренди. Тай навіщо вся ця біганина за папірцями і орендна плата, якщо підвал можна просто викупити. Так що Олег Капустяк, цілком законно і без зайвого галасу просто приватизував комунальні приміщення.

 

14 червня 2014 року міська рада внесла доповнення до «Програми приватизації комунального майна територіальної громади міста Івано-Франківська на 2014 рік». Своїм рішеннями депутати включили до переліку об’єктів комунальної власності, які підлягають приватизації нежитлові приміщення на вулиці Кановальця, 16, площею 36,2 м кв. Тим самим допомогли своєму колезі придбати нерухомість у центрі Івано-Франківська майже за безцінь.

 

Більше того, нове придбання Олег Капустяк добросовісно відобразив у декларації про доходи за 2014 рік. Там вказано, що за підвал площею 37,6 м кв на вулиці Коновальця, 16 депутат заплатив 41 976 грн.

 

Взагалі, «дружня рука» колег із партії «Свобода» простежується у цій справі із самого початку. Рішення про приватизацію приміщень було прийняте у 2014 році і підписане однопартійцем Капустяка, «свободівцем» та тодішнім секретарем міської ради Миколою Вітенком.

 

Тоді і сам Капустяк перебував у статусі депутата Івано-Франківської міської ради. У 2010 році він пройшов до новообраної місцевої ради як представник Всеукраїнського об'єднання «Свобода». Нині Олег Капустяк знову у статусі депутата. До міської ради він пройшов замість Руслана Марцінківа, який зайняв пост міського голови.  За результатами виборів, Капустяк був наступним у списку кандидатів від ВО «Свобода».

 

Крім того, депутат є членом постійної депутатської комісії з питань бюджету. При цьому входить до списку найбагатших депутатів міської ради. Згідно моніторингу «Руху Чесно» «свободівець» Олег Капустяк заробив за 2015 рік понад 1,5 мільйони гривень. У 2016 році йото статки дещо скоротились і становили близько 1 мільйона гривень. Це не дивно, адже окрім депутатства, він є директором ТОВ «Вестборд», яке займається зовнішньою рекламою і володіє понад 30% всіх рекламних площ міста.

 

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно нині у приміщень по вулиці Коновальця, 16 числиться новий власник – Семенюк Вікторія Сергіївна.

 

Вартість нової покупки для Вікторії Семенюк можна дізнатись із декларації депутата міської ради Олега Капустка за 2016 рік. Серед його минулорічних доходів зазначені кошти від відчуження нерухомого майна. Так, від продажу підвалу площею, 37,2 м кв у по вулиці Коновальця, 16 депутат виручив всього навського 49 622 гривень. За тодішнім курсом, це близько 50-ти доларів за м кв. Тож виходить, що Олег Капустяк продав приміщення собі у збиток.

 

А ось для Вікторії Семенюк це була надзвичайно вигідна угода. Сьогодні знайти у центральній частині Івано-Франківська приміщення за ціною хоча би 500 доларів за м кв практично неможливо. А пані Вікторія викупила приміщення у центрі буквально у 10 раз нижче ринкової ціни.

 

Вже у січні 2017 року Івано-Франківська міська рада надала Вікторії Семенюк дозвіл на складання проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для влаштування входу до власного нежитлового приміщення. Мова йде про ділянку площею 0,0085 га, яка відноситься до категорії земель громадської забудови.

 

Однак і тут виникли суперечки. Пані Семенюк не погодила межі земельної ділянки із суміжними землекористувачами. По факту заїзд хочуть влаштувати за рахунок абсолютно чужої землі, що знаходить поруч із землею на яку претендує власниця підвалу. Більше того, новий заїзд перекриватиме власникам доступ до їхніх земельних ділянок. 

 

Питання розглядалося аж на двох узгоджувальних комісіях виконавчого комітету про розгляд земельних спорів. Остання із них пройшла у червні. Тоді комісія постановила погодити Вікторії Семенюк межу земельної ділянки по вулиці Коновальця, при цьому зауваження власників суміжних ділянок до уваги не брали.

 

У свою чергу люди знову звернулися до міських чиновників. Кажуть, під час першої узгоджуваної комісії їм нарешті вдалося дійти. Однак, скликання повторної комісії та її рішення на користь Семенюк, стало для них справжньою несподіванкою. Власники землі переконанні, за подібними діями стоїть не хто інший як їхній сусід-депутат Олег Капустяк. Кажуть, їх із Вікторією Семенюк поєднують родинні стосунки, оскільки вона є дружиною його брата. По іншому пояснити дію місцевої влади жильці не можуть. Тож люди мають намір звертати за справедливістю до прокуратури та суду.