Освітлення інтер'єру


Освітлення інтер'єру вже давно не сприймається тільки як функціональна необхідність. Це, перш за все краса, індивідуальність і особливий настрій. Дизайн освітлення є завершальним елементом у створенні загального стилю будинку. Він здатний оживити обстановку, надавши їй за необхідності романтичного або святкового відтінку.


 

Різне освітлення здатне змінити обстановку практично до невпізнання. Однак для досягнення таких ефектів потрібно знати ази світлового дизайну. У звичному розумінні інтер'єр будинку - це меблі, шпалери, штори, декоративні предмети, які створюють особливу індивідуальну обстановку. Перелік основних елементів продовжують світильники. Йдеться не просто про люстри і бра, а про їхні можливості створювати джерела світла, грати півтонами тіней, підкреслювати вигоди планування. Останнім часом особливо часто кажуть про важливість світлової архітектури у створенні повного і яскравого образу інтер'єру.

 

Варто особливо відзначити, що сьогодні освітлення насамперед покликане втілювати дизайнерські задумки. Звичайно ж, підходячи до планування світлового рішення в інтер'єрі, слід грунтуватися на функціональні особливості окремих приміщень. Вітальня і дитяча мають передбачати максимально яскраве і багаторівневе освітлення, в спальні можна дозволити м'які півтіні.

 

Головне - слід пам'ятати, що особливості освітлення можуть позначитися на створенні певного стилю приміщення. Наприклад, ексклюзивні люстри відразу надають кімнаті строгого, класичного і навіть шикарного вигляду. Світильники на стелі в стилі мінімалізму вдихають в обстановку лаконічність сучасності.

 

Сьогодні для освітлення квартир використовують лампи трьох типів: лампи розжарювання, люмінесцентні і галогенні світильники. З метою декоративних використовують світлодіоди, гірлянди «дюролайт», а також оптичні волокна. До їх застосування потрібно підходити обдумано. Лампи розжарювання створюють найприємніше для ока рівномірно розсіяне світло.

 

Вони найкращі для житлових кімнат, в яких найчастіше збирається сім'я. Люмінесцентні лампи краще використовувати в передпокоях та інших приміщеннях, які не передбачають довгострокового в них перебування. Галогенні світильники створюють спрямоване світло і їх зручно використовувати для підсвічування окремих предметів обстановки (статуеток, картин тощо).

 

вітальня

 


Світлова архітектура передбачає управління візуальними враженнями, які здатні створювати світло: звужувати або навпаки розширювати простір. Чим яскравіше світло ми створимо, тим просторішим буде виглядати приміщення. Цим потрібно грамотно користуватися.


Деякі цікаві ходи в дизайні освітлення будинку


Для вітальні поряд з класичним різнорівневим освітленням спробуйте застосувати такий прийом. Розмістіть світильники по периметру стелі і спрямуйте джерела світла вниз. Це розширить стіни і створить ефект легкості простору. 

 

вітальня

 


У спальні використовуйте прийом прихованого світла: сховайте галогенні світильники під карниз. Це створить легкість сприйняття інтер'єру і новизну нестандартності.

 

спальня

 


У кухні застосуйте світильник на кронштейні, щоб регулювати його висоту. Плафон, який майже нависає над столом за вечерею, створить атмосферу святковості в будь-який вечір, а самі страви стануть ще смачнішими.

 

кухня

 

Для передпокою відмінним рішенням може стати стеля, що світиться. Такий ефект досягається за рахунок пропускання світла через скляні вітражі.



У ванній цікаво буде зважитися на нескладний експеримент з підсвічуванням через прозору плитку на підлозі. Це дуже цікаво і надзвичайно приємно.

 

ванна

 


Пробуйте дивитися на світ нестандартно. І інтер'єр заграє по-новому!

 

Афіша Прикарпаття