У Франківську у рамках програми охорони культурної спадщини відреставрували фасад будинку на вул. Мазепи

Будинок № 7-9 по вул. Гетьмана Мазепи, повз який проходили безліч франківців та гостей міста, не викликав у них жодних емоцій. Днями там завершилися реставраційні роботи і навіть доповнили пам'ятку архітектури вечірньою ілюмінацією. Тепер перед містянами постав столичного масштабу будинок з декорованим фасадом, бездоганної  композиційної побудови, вишуканих форм і фактур, досконало виконаних деталей.

Це вагомий крок в реалізації затвердженої на початку цього року міською радою «Програми охорони культурної спадщини міста Івано-Франківська на 2016-2018 роки».

За програмою ставляться акценти на відновленні архітектурно цінного середовища і, в першу чергу, головних фасадів. (До речі, ремонтні роботи зі сторони внутрішніх дворів, сходових кліток є питанням власників квартир та нежитлових приміщень разом з експлуатаційними організаціями.)

Висока ступінь добротності та капітальності будівлі сприяла збереженню і дала змогу пройти через роки нещадної експлуатації відносно в непоганому стані. Але при більш пильному обстеженні були виявлені аварійні елементи карнизу, балконів, декору та водовідвідних систем. Так зовнішнє водовідведення карнизу було повністю зруйноване, також окремі ділянки карнизу загрожували обвалом. Декоративне огородження балконів – балясини, на 80-90% були в аварійному стані, деякі взагалі не збереглись, окремі елементи кронштейнів, атлантів були втрачені повністю. З сумом доводилось дивитись на те, як безповоротно руйнуються богато декоровані фасади міської забудови. Сподівання ж на їх відновлення були дуже малі.

Але таки вдалось відновити абсолютно весь декор фасаду – від карнизів до самих дрібних елементів балконів, навіть одному з атлантів повернули втрачену голову. Відремонтована водовідвідна система карнизу, відтворено декоративні фактури поверхонь стін. Очищені елементи цоколю з природного тесаного каменю. Оновлена кольорова гама фасаду.

При цьому стало зрозуміло, що мешканці-власники квартир повинні координувати свою діяльність при ремонті чи заміні віконних конструкцій, які є невід’ємною частиною фасаду. Некваліфіковане та самовільне виконання таких робіт є тою "ложкою дьогтю", яка може зіпсувати бочку меду. В результаті окремі мешканці не задоволені обраним кольором столярних елементів.

Робота над фасадом будинку дозволила реалізувати не тільки реставраційні технології, а й загострила увагу на деяких типових явищах технічного стану інших об’єктів міста, на що буде звернено особливу увагу в подальшій роботі.

Ще одна дуже важлива сторона справи – у місті почала формуватися верства будівельників-реставраторів, справжніх професіоналів цієї дуже тонкої і кропіткої сфери будівельної діяльності. Це один з найголовніших чинників у справі налагодження постійно діючого будівельного процесу утримання і збереження історичного архітектурного середовища міста.

Перша спроба, «проба пера» такої реставрації фасаду - будинку на вул. Гетьмана Мазепи 7, 9 - безперечно виявилась успішною.