Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська. Меморіальний комплекс Бандері. ФОТО

Відкритий 1 січня 2009 з нагоди 100-річчя від дня народження С. Бандери. Автори – ск. М. Посікіра, арх. Я. Дорошенко. Загальна площа меморіального комплексу – 560 кв. м, вис. скульптури – 2,95 м, вис. хреста – 5 м.

Меморіальний комплекс являє собою круглу монолітну конструкцію з металу, бетону та скла. За рахунок нахиленого перекриття споруда з тильного боку візуально позбавлена фасаду.

 

Вимощений тротуарною плиткою плоский дах, що служить майданчиком для проведення мітингів, через низькі сходинки переходить у пішохідну зону. Верхня частина фасаду по периметру облицьована гранітом. Споруду в найвищій точці увінчує монумент, повертутий чоловим боком до її тильного фасаду.

 

Скульптура реалістично відтворює типові для публічних людей риси зовнішності: рух корпуса вперед та характерний жест – права рука притиснута до грудей, ліва опущена вниз. Автор підкреслив зібраність Провідника, внутрішню напругу, образ стійкого революціонера, будівничого української держави.

 

Проробляючи деталі, скульптор розраховував на сприйняття їх з близької відстані. Про це свідчить моделювання обличчя, досить деталізованого та конкретного, покликаного передати і риси зовнішності молодого, емоційного, рвучкого Бандери, і його вдачу, і швидкоплинні переживання.

 


 

Масивний хрест зі зрізаними бічними раменами створює величне тло для скульптури, додає фігурі Провідника відчуття особливої монументальності.

 

До мікросередовища входить також викладений кольоровою плиткою майданчик, що містить зображення символу ОУН.

 

Всередині будівлі функціонує Центр патріотичного виховання учнівської молоді ім. С. Бандери.

 


 

Звід пам’яток Івано-Франківської області. Івано-Франківськ і села міської ради. – Кн. 1. Пам’ятки археології, історії та мистецтва. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2016. – С. 68-72.