Забудовникам спростили життя, а покупець націлений на економ-клас - огляд ринку нерухомості

Будівельна галузь гостро реагує на зміни в економічній ситуації. Як тільки ситуація на валютному ринку стала більш менш прогнозованою, обсяги будівельних робіт зросли, проте в Україні за рік майже вдвічі скоротилася кількість будівельних норм.

В Україні стали більше будувати

 

За даними Держстату, в січні-листопаді 2016 року будівельні підприємства збільшили обсяги робіт порівняно з аналогічним періодом минулого року на 14,1% – до 59 млрд 300 млн. грн

 

Обсяги робіт з будівництва будівель за звітний період збільшилися на 16,1% – до 30 млрд. 400 млн. грн. Роботи з будівництва житлових будинків збільшилися на 13%, до 15 млрд. 200 млн. грн., а щодо будівництва нежитлових будівель – на 19,6%, до 15 млрд. 200 млн. грн. Нове будівництво, реконструкція та технічне переозброєння у січні-листопаді становило 81,7% від загального обсягу.

 

Девелопери тільки на початку грудня вивели на ринок відразу 7 нових ЖК. Галузь відновлює колишні темпи. На думку аналітиків, наступного року темпи будівництва не будуть відставати від нинішніх. Тому можна очікувати появи нових проектів і в столиці, і в регіонах.



Кількість будівельних норм скоротилося втрич

 

Хороша новина для забудовників – в Україні за рік майже вдвічі скоротилася кількість будівельних норм. У Мінрегіоні взяли два національних стандарти в області ремонтно-реставраційних робіт пам'яток архітектури і містобудування. 13% раніше діючих норм скасували, 44% - переглянули і перенесли в категорії добровільні.

 

Ринок поки не поспішає особливо радіти. Київський забудовник, який побажав залишитися невідомим, заявив, що більшість застарілих норм так і залишилися. «Будівельна галузь - це дійна корова, тому не так просто готові нагорі від неї відмовлятися», - підкреслило джерело.

 

Українська сертифікація будівельної галузі – це, як не крути, річ в собі. Багато забудовників неодноразово говорили про те, що система обов'язкових норм часто грає проти надійних і відповідальних девелоперів, в той час як при великому бажанні сертифікати отримували іноді практично всі. Тим часом ринок житлової нерухомості балансує між нестабільним купівельним попитом, подорожчанням будівельних матеріалів і складністю залучити позикові кошти. Наступний рік повинен стати показовим і продемонструвати готовність влади створювати бізнесу умови для якісної роботи.


Ринок трансформується в бік скорочення площ житла



Незважаючи на те, що платоспроможність покупців не поспішає повертатися до колишніх показників, на ринку є охочі придбати житло. Забудовники розуміють становище інвесторів і намагаються йти в ногу з часом - на ринку спостерігається скорочення площ і з'являються нішеві варіанти, такі як smart-квартири, де покупцеві пропонують житло мікроскопічних площ. У компанії Інтергал Буд вирішили проаналізувати, хто і яке житло зараз купує.



«Житло економ - і комфорт-класу сьогодні купують в основному молоді люди до 35-40 років, а також люди старшого покоління для своїх дітей або з метою інвестування», – зазначає Ганна Лаєвська, заступник комерційного директора компанії «Інтергал-Буд».

 

За словами експерта, рік від року кількість молодих покупців зростає. Крім того, квартири цього класу, як і раніше купують переселенці.

 

Портрет покупця нерухомості бізнес-класу, незважаючи на кризу, залишився незмінним – це заможні українці зі стабільним заробітком у віці 30-45 років. Що стосується елітного житла, то в сьогоднішніх економічних реаліях його набувають з метою інвестування накопичених коштів.

 

Інвестор дедалі частіше звертає увагу на зонування простору, деякі покупці шукають квартири відразу з ремонтом. Таким чином вони економлять час і гроші.

НВ Бізнес