Які податки потрібно платити під час купівлі квартири в Україні?


Відкладаючи кошти на придбання нового житла, важливо враховувати всі потенційні витрати: на ремонт, послуги дизайнера, покупку меблів і, звісно, сплату податків. 

 

Сплата податків під час купівлі нерухомості є обов’язковою. Тож готуючись до підписання договору, важливо підготуватися до цього етапу, щоб не отримати неприємного сповіщення у вигляді листа від податкової служби.  

 

Компанія blago розповідає, які саме податки та збори необхідно сплатити тим, хто планує купити квартиру в Івано-Франківську або в іншому місті. 

 

Податки та необхідні збори під час купівлі квартири

 

Згідно з чинним законодавством України, оподаткуванню підлягає уся нерухомість після реєстрації майнових прав на це майно. Тобто покупець підписує у нотаріуса договір купівлі-продажу, після якого нотаріус вносить дані до Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно. І він повинен обов’язково сплатити податок при купівлі квартири: 

  1. Внесок у Пенсійний фонд  нараховується в розмірі 1% від вартості придбаної нерухомості. Наприклад, якщо квартира на момент купівлі коштувала 1 200 000 грн, її новий власник повинен перерахувати на рахунок ПФ 12 000 грн.  

 

  1. Державне мито  це плата за нотаріальне посвідчення. Вона стягується в розмірі 1% від суми купівлі.  

 

  1. Військовий збір  цей податок був запроваджений у 2014 році як загальнодержавний податок, який підлягає сплаті покупцями нерухомого майна. Його розмір складає 1,5% від вартості угоди.  

 

  1. Податок з доходів фізичних осіб (ПДФО)  нараховується лише на другу та кожну наступну покупку нерухомості в поточному році. Якщо купівля нерухомості перша, в такому випадку покупець не платить ПДФО. Варто враховувати, що розмір цього податку може бути різний: 

 

  • 5%  якщо це друга покупка за рік; 

 

  • 18%  нараховується на третю і кожну наступну покупку. 

 

Оплата послуг нотаріуса

 

Додатково при покупці квартири на плечі нового власника лягають витрати на оплату послуг нотаріуса.   Для проведення реєстрації права власності на нерухоме майно покупець може звернутися до приватного або державного нотаріуса. Послуги приватного зазвичай коштують більше, проте можливе швидше проведення процедури. Відповідно державний нотаріус зробить оформлення нерухомості дешевшим, але черги до нього змусять довго чекати.

 

Коли потрібно сплатити податок на купівлю квартири

 

Для сплати цього податку надається термін до двох тижнів з моменту виникнення такого зобов’язання. Тобто, з моменту укладення договору купівлі-продажу, якщо майнові права на таку квартиру переходять від одної фізичної особи до іншої.

 

А також під час подання заяви на іпотеку або укладання нотаріального договору, що містить положення про іпотеку.  При купівлі квартири безпосередньо у забудовника податок сплачується в день оплати вартості нерухомості. Про це важливо знати тим, хто планує купити квартиру в новобудові.

 

 

Як можна повернути податкове відрахування за квартиру?

 

У 2024 році громадяни, які купили нерухомість у 2023 році, можуть повернути частину коштів у вигляді податкової знижки. 

 

Податкова знижка або податкове відрахування дає можливість зменшити загальну суму податків, які були оплачені раніше. Але чи всі можуть її отримати? 

 

Повернення податкового відрахування є популярною послугою серед покупців квартир. І отримати його можуть усі громадяни та резиденти України, які працюють офіційно, тобто є платниками податку з доходу фізичних осіб (ПДФО). Але це право не поширюється на осіб, які займаються підприємницькою діяльністю.  Юристи також blago уточнили, що податкову знижку можуть отримати як ті, хто купив нерухомість, так і ті, хто оформив її в іпотеку.

 

На які витрати можлива податкова знижка: 

  • Плата за оренду житла  лише для громадян, які мають статус внутрішньо переміщених осіб. 

 

  • Відсотки по іпотеці, якщо нерухомість купувалася в кредит. 

 

  • Витрати на будівництво. 

 

  • Благодійні внески у розмірі до 4% від загальної суми податків. 

 

  • Витрати на купівлю доступного житла. 

 

  • Страхові платежі. 

 

  • Внески у Пенсійний фонд. 

 

  • Вклади. 

 

  • Плата за навчання у закладах дошкільної, загальної середньої, вищої, позашкільної та професійної освіти. 

 

  • Витрати на встановлення на транспортні засоби обладнання, яке працює на біопаливі. 

 

Нерухомість, що вимагає сплати податку

 

У 2024 році усі власники великих квартир та будинків повинні заплатити податок на нерухомість за 2023 рік. До 1 липня вони мали отримати повідомлення від податкової служби про необхідність сплати такого податку.

 

Податок на нерухомість нараховується на квартири площею 60 квадратних метрів та будинки площею понад 120 квадратних метрів і не залежить від класу житла (бізнес, комфорт чи еліт). Також податок повинні заплати ті, хто мають у власності і квартирі, у будинок, якщо їхня загальна площа перевищує 180 квадратних метрів.  Від сплати податку звільняються лише громадяни, чиє житло перебуває в окупації або в зоні активних бойових дій.

 

Нарахування у 2024 році відбувається за 2023 рік та залежно від міста може мати різну величину. Власники понаднормових квадратів в Івано-Франківську цього року мають сплатити за минулий рік максимально 1,5% від розміру мінімальної заробітної плати, тобто 100,5 грн за 1 квадратний метр.  Невчасна оплата несе за собою штрафи: 5% за затримку до 30 днів та 10%  якщо прострочення понад 30 днів.

 

 

 

Категорії громадян України, які звільнені від сплати податку на нерухомість

 

Від початку воєнного стану в Україні відбулися зміни в податковому законодавстві у розділі сплати податків за нерухоме майно. Вони стосуються тих частин України, які зараз перебувають в тимчасовій окупації та на яких ведуться активні бойові дії. Згідно з внесеними правками, від сплати податків звільняються громадяни, які являються власниками нерухомості, що пошкоджене або цілком зруйноване внаслідок військових дій на таких територіях.   Також за зайві квадратні метри мають право не платити пільгові категорії, до яких належать учасники АТО, багатодітні сім’ї, релігійні та освітні заклади та одинокі матері, які виховують сиріт або дітей з інвалідністю.

 

Які штрафи за несплату податків на нерухомість

 

У випадку невчасної сплати податків Державна податкова служба України має право нараховувати штрафи. При простроченні на термін до 30 днів сума штрафу складатиме 10% від суми боргу. Якщо термін несплати вже понад 30 днів, сума штрафу рахується як 20% від суми заборгованості. При простроченні на строк понад 60 днів боржнику нараховується пеня за кожен день такої прострочки, яка складає 0,5% від загального боргу.

 

Для злісних порушників податкового законодавства передбачений ще більший штраф  120% від суми заборгованості.  Сподіваємося, ця стаття буде вам корисною та допоможе уникнути можливих проблем при купівлі нової оселі.