В Івано-Франківську досліджуватимуть територію палацу Потоцьких


Цільову програму архітектурно-археологічних розвідок на території комплексу на 2024-2028 роки підтримали депутати міської ради на сесії 6 лютого.

 

Програму презентував директор комунального підприємства "Простір інноваційних креацій "Палац" Володимир Гайдар, повідомила з місця події кореспондентка Суспільного.

 

"Це — нова програма, такої в принципі не було ні для палацу, ні для міста", — каже Володимир Гайдар.

 

З його слів, раніше проводили археологічні розкопки поблизу комплексу, проте на його території досліджень не було.

 

"Після того, як ми провели низку архівних, картографічних, історичних та архітектурних досліджень, з'ясували, що по палацовому періоду до 1802 року в нас даних фактично немає. Вся історія палацового періоду — під землею, в археологічному цінному шарі", — говорить Володимир Гайдар.

 

Програму дослідження складали впродовж трьох років.

 

Її поділили на три етапи:

 

  • георадарне дослідження;
  • малоінвазивні археологічні розвідки;
  • розкопки.

 

"Ми плануємо дослідження на підставі картографічних матеріалів XVIII століття. Це — єдина мапа, на якій повністю показаний комплекс палацу. Центральна частина та праве крило не збереглися до нашого часу, і ми не маємо матеріалів, який вони мали вигляд, але дослідити підземну частину можемо", — розповідає Володимир Гайдар.

 

Директор "Простору інноваційних креацій "Палац" продовжує: об'єкти, на які натрапили під час інженерних досліджень, свідчать, що дійсно під землею є залишки палацового періоду XVII століття.

 

"На цій же карті показані входи, виходи, об'єкти обслуговування оборонних споруд, які були з'єднанні з комплексом. Не менш цікаве місце — це криниця, яку ми плануємо відновити на території палацу", — розповідає Володимир Гайдар.

 

Програму архітектурно-археологічних досліджень на території палацу Потоцьких підтримали 33 депутати міської ради.