У Палаці Потоцьких ремонтуватимуть корпус "Б"


Минулого року відбулося комплексне обстеження усіх будівель і споруд Комплексу колишнього палацу Потоцьких в Івано-Франківську. У реставраційній практиці воно має назву «первинні реставраційні роботи».

 

На підставі цих попередніх обстежень стан трьох споруд було визнано аварійним, ще кілька споруд перебувають у незадовільному стані, але мають ознаки аварійності, інформують у Палац Потоцьких «Простір Інноваційних Креацій «Палац».

 

«Після того, як ми отримали матеріали попередніх досліджень, ми замовили три окремих проєкти: два стосуються корпусу А, який є у задовільному стані та абсолютно придатний до реставрації із пристосуванням (один проєкт стосується зовнішніх робіт – дах, фасади, зовнішня столярка, другий – пристосування внутрішніх приміщень з необхідними інженерними мережами), третій проєкт ми замовили на протиаварійні роботи найбільш проблемного будинку – корпусу Б (власне, ліве крило колишнього палацового корпусу, який дійшов до наших днів). Тут реставраторами-конструкторами були проведені вже більш ґрунтовні інженерні дослідження. Зокрема, по периметру була зроблена геологія, шурфи, щоб зрозуміти: де, чому і які стіни мають проблеми. Проведені обміри і фіксації наявних тріщин показали, що ця будівля перебуває у найгіршому стані», - розповідає директор КП «Простір інноваційних креацій «Палац» Володимир Гайдар.

 

За його словами, корпус Б – споруда непроста, яка має дуже складний конструктивний стан і багато часових конструктивних змін та нашарувань. Причин руйнування дуже багато: просідання насипного грунту, зовнішні води, деструкція кладки. Свого часу тут була продумана система відведення зовнішніх вод (від дощу, від снігу). Біля кожної споруди були спеціальні цегляні дренажні колектори, які сходилися в один великий колектор. За часу совітів ті колектори були зруйновані. Вода за межі території не виходила, а «шукала» собі місце в тому числі під фундаментами фасадів. Ще одним джерелом руйнування стала ситуація із відкритими елементами фасаду. А це вапняк, алебастр, який чутливо реагує на вивітрювання, вологу, мороз. Подекуди вже не тримається кладка.

 

«Нещодавно нам привезли вже готовий проєкт протиаварійних робіт по корпусу Б. Зі Львова приїхали архітектор-реставратор, конструктор, які працювали із цим будинком. Під час повторного обстеження споруди вони виявили, що деякі тріщини мають динаміку. Тобто, збільшуються. Виготовлений проєкт передбачає комплексні укріплення частини споруди ззовні, а також укріплення каркасом із дерев’яних елементів усіх склепінь, перекриттів, віконних отворів першого, другого і третього поверхів почергово. Передбачені і металеві елементи – бандажі, тяжі, які будуть використовуватися для «зв’язування» верхніх поверхів. Це потрібно для фіксації всіх несучих конструкцій», – каже Володимир Гайдар.

 

Згідно ДБН і за своєю суттю, протиаварійні роботи мають зафіксувати будинок у тому стані, який дозволить проводити подальші обстеження, шурфування у підвальних приміщеннях, зондажі і розкриття різночасових тиньку і кладки. Зараз туди людей небезпечно впускати.

 

«Нам треба розкрити кладку так, щоб подивитися перехід із ренесансу на бароко (палацовий період), а де вже є ознаки перебудов (госпітальний період). Ззовні деякі елементи «прочитуються» і певні висновки маємо, але щоб приймати рішення із пристосування, відновлення – потрібно мати більше інформації. Потребують дослідження і дерев’яні елементи конструктиву на горищі і невеликі підвалини цього будинку. Зараз це робити небезпечно. Тому протиаварійні роботи потрібні для того, щоб зафіксувати, продовжити обстеження, зробити проєкт реставрації», - пояснює архітектор.

 

Виходячи з побаченого зараз, спеціалісти порекомендували провести попередні роботи для негайного зовнішнього укріплення.

 

Виявлено гостро-аварійний кут будинку з боку від корпусу А, який перебуває в динамічному стані і потребує термінової фіксації – до настання зимового періоду.

 

«За правилами, отримавши проєкт ми маємо отримати дозвіл на проведення цих робіт (пройти експертизу, яка може зайняти до місяця часу, подати документацію в Міністерство культури, ДАБІ, яка займається будівлями класу СС3 – пам’ятками архітектури). Всі ці процедури займають немало часу і ми не встигнемо провести необхідні роботи до зими. Власне, це стало причиною для скликання спеціальної комісії, яка б погодила нам проведення робіт на цій гостро-аварійній частині. До складу комісії увійшли представники відділу охорони культурної спадщини, управління архітектури, управління держархбудконтролю, управління з питань надзвичайних ситуацій. Ми вже зробили необхідні витяги з проєкту і кошторису, щоб підготувати завдання для підрядної організації на проведення робіт із ліквідації цієї аварійної ситуації. І зробити це вже найближчим часом», - наголошує директор КП ПІК «Палац».

 

Володимир Гайдар додає, що пошук відповідних спеціалістів, які можуть працювати з такими конструктивами, в Івано-Франківську – це досить велика проблема:

«Наразі дали заявку кільком організаціям, щоб отримати від них притомну відповідь щодо готовності до проведення таких робіт. Сподіваємося, що пошук буде вдалим. А далі будемо «підтягувати» всю необхідну дозвільну документацію, оголошувати тендер і роботи всі інші укріплювальні роботи згідно проєкту».

 

Вартість термінових першочергових робіт – орієнтовно 113 тисяч гривень. Вартість усього комплексу протиаварійних робіт по корпусу Б обійдеться у суму понад 3 мільйони гривень.