У Франківську планують осучаснити територію палацу Потоцьких. Що відомо


В Івано-Франківську 12 липня стартував міжнародний архітектурний конкурс концептуальних ідей щодо переосмислення території історичного середовища комплексу колишнього палацу Потоцьких та створення інтерактивного багатофункціонального об'єднавчого простору.

 

Про це на пресконференції повідомив директор комунального підприємства "Простір інноваційних креацій "Палац" Володимир Гайдар, повідомляє з місця події кореспондентка Суспільного.

 

Віртуальний музей, аудіобібліотека, літературний і театральний простори, археологічний резерват, кав'ярня та додаткові входи й виходи — так хочуть переосмислити історичне середовище палацу Потоцьких, каже Володимир Гайдар. Для цього оголосили архітектурний конкурс.

 

"Суть конкурсу полягає в тому, що історичні будівлі та споруди залишаються "непорушними", тому що, згідно з нашою концепцією, вони в нас передбачені під реставрацію з пристосуванням під певні комплекси, функції. А от території, які їх поєднують, ми пропонуємо об'єднати сучасним архітектурно-ландшафтним способом", — говорить Володимир Гайдар.

 

Загальна площа комплексу — 1,4 га. Четверта частина цієї території із парковою зоною й стане майданчиком для реалізації майбутніх конкурсних проєктів, каже завідувачка науково-дослідницького відділу комплексу Лариса Поліщук.

 

"Спосіб втручання в нашу територію — це є ревіталізація. Тобто збереження цієї пам'яткової структури й наділення її абсолютно сучасними формами використання", — говорить Лариса Поліщук.

 

За словами Володимира Гайдара, взяти участь у конкурсі можуть архітектори, дизайнери та студенти. Пропозиції вони надсилатимуть як індивідуально, так і командно. Кращі ідеї преміюватимуть.

 

"Ми будемо залучати меценатів. Це не є надто великі суми. Перше місце — 70, друге — 50 і третє — 30 тис. грн. І ще три місця заохочувальних чи як особливі відзнаки — по 10 тис. грн. Мета конкурсу — не робочий проєкт для реалізації, а збір бази пропозицій, ідей. Ми оголосили конкурс міжнародним, щоб бачити не тільки франківських чи українських архітекторів, а й архітекторів з усього світу", — розповідає Володимир Гайдар.

 

Володимир Гайдар каже: реєстрація учасників конкурсу триватиме до кінця вересня 2023 року. Його результати й виставку робіт планують презентувати 12 лютого 2024 року.