Як прикарпатцям отримати безкоштовне житло


Право на житло закріплено в Конституції України. Але безкоштовно отримати квартиру, будинок чи хоча б кімнату від держави можуть лише ті, хто підпадає під певні умови та вважається незаможним.

 

Finance.ua дізнався, хто і за яких умов може стати власником соціального житла і що для цього потрібно.

 

Сьогодні в країні існують дві черги:

 

ті, що мають право на позачергове отримання житла;

ті, хто просто має право на отримання «квадратів».

 

Через величезну кількість людей в обох чергах терміни видачі ключів розтягуються на довгий час. Так, позачерговики можуть перебувати в очікуванні до 15 років.

 

Це вдвічі швидше, ніж у списку тих громадян, кому просто треба покращити житлові умови.

 

Отже, простіше сказати, що є можливість лише стати на облік та отримати місце у черзі, ніж реально отримати житло у найближчій перспективі.

 

Умови. Щоби отримати місце у черзі на безкоштовне житло, ті, хто знайшов себе у переліках вище, мають відповідати одній з наступних умов:

 

майбутне житло буде єдиним місцем для проживання. Кандидат на житло мешкає та зареєстрований у певному населеному пункті не менше п’яти років;

сім’ї мешкають там, де на кожного немає визначеної законом кількості квадратних метрів, або вони загалом не мають нерухомості;

сім’я має середньомісячний дохід, менший за середню вартість оренди житла у населеному пункті проживання або сукупний дохід усіх членів сім’ї нижчий за прожитковий (2393 грн на дорослого);

вимушений переїзд з Луганської та Донецької областей внаслідок збройної агресії РФ. І водночас вони не мають житла на окупованій території внаслідок його знищення.

 

Але найголовніша умова – це люди з низьким рівнем прибутку. Сім’ю визнають незаможною, якщо загальна сума доходів менша, ніж потрібно для купівлі житла з метражем, достатнім усім членам сім’ї або в іпотеку. Цифра включає прибуток усіх членів родини, що помножений на максимальний термін очікування житла, а також вартість усього майна, що належить кожному.

 

Доходом можуть стати усі можливі надходження: від заготівлі грибів і продажу мисливської здобичі до усіх типів винагород, матеріальних допомог, пенсії, зарплат, доходів від акцій, здачі нерухомого та рухомого майна в оренду, продажу продуктів з власної ділянки. При оцінці майна враховується нерухомість, транспорт, антикваріат, ювелірні вироби, паї, вклади в банках та інше, чим володіє кожен з родини.

 

Загальний дохід має бути на тому ж рівні або менше протягом усього терміну перебування в черзі. Якщо цифра збільшиться, кандидата на житло виключають зі списків.

 

Якщо особа чи сім’я штучно призвели до погіршення умов проживання або приховали справжні прибутки, то вони не можуть бути внесені у список кандидатів. Те саме стосується і тих, хто є працездатним, але не займається суспільно корисною працею.