У Франківську відреставрували унікальні двері столітньої кам'яниці. ФОТО


Грушевського, 9 - ще один приклад послідовної реставрації дверей міським Управлінням архітектури Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності продовжує послідовно реставрувати двері франківських пам’яток архітектури.

 

От і двері будинку Грушевського, 9, що знаходяться в титульному списку «Програми охорони культурної спадщини на 2019-2021 роки», також були демонтовані і відправлені на ремонтно-реставраційні роботи.

 

Виконавець – переможець тендеру – ПП Ткачук.

 

 

На замовлення Управління архітектури було виготовлено проєктно-кошторисну документацію, яка пройшла експертизу – це вже стало обов’язковою і невід’ємною частиною проведення реставрації. Роботи по цих дверях, як і по цілому ряду попередніх, були профінансовані міським бюджетом. Після демонтажу було знято нашарування старої фарби і ретельно досліджено стан дверей. Визначено які елементи не підлягають відновленню, тож були відтворені чи замінені. Після чого дверні полотна оброблено спеціальними антисептичними та консерваційними розчинами та покрито безколірним лаком. Від суцільного покриття фарбою відмовились, коментують у відомстві.

 

Також встановлено нове засклення кількох видів у віконних проймах та фрамузі, яку довершило датування побудови цього будинку-пам’ятки – 1902 рік. Вже після встановлення, на місці, майстрами було допрацьовано дверні коробки.

 

Зношену дверну фурнітуру було замінено на нову, встановлено замок із кодовим механізмом. Останнім штрихом, який згодом доповнить відреставровані двері, стане нова ручка.