Франківські енергетики вирішили відреставрувати двері кам’яниці на Грушевського


Архітектурна спадщина Івано-Франківська поповниться ще одними автентичними дверима.

 

Завдяки ініціативі прикарпатських енергетиків у Івано-Франківську повернуть історичний вигляд дверей кам’яниці на Грушевського, 17. АТ «Прикарпаттяобленерго» підписало заяву про наміри з партнерами, які фінансово підтримають реставрацію дверей пам’ятки архітектури.

 

Ідея про збір коштів на реставрацію дверей стала логічним продовженням Історичного марафону АТ «Прикарпаттяобленерго» «Від події до події», метою якого було знайомство енергетиків з історією міста, його архітектурою.

 

До ініціативи в статусі партнерів долучились колектив та Голова Правління обленерго Олександр Бубен особисто, мешканці та власники квартир у будинку, Івано -Франківська обласна філармонія Імені Іри Маланюк, Енергосервісна компанія “Adamson”, Фан-шоп НФК “Ураган”, Ковальська фабрика «Арма» та Ініціатива «Франківськ який треба берегти».

 

Спільними зусиллями партнери сподіваються зібрати 76 тисяч гривень, які спрямують на реставрацію старовинних металевих дверей та повернення їм історичного вигляду, виготовлення та монтаж 4 латунних ручок за історичними даними, оновлення ромбовидного вікна над входом до під’їзду, оновлення та підключення металевого ліхтаря над дверима.

 

Над реставраційними роботами працюватимуть реставратор-коваль Сергій Полуботко, Ковальська фабрика «Арма» та майстер над вітражами Олег Семянів, які почнуть реалізовувати проект одразу після Великодніх свят.

 

Деталі про зовнішній вигляд дверей наразі є таємницею навіть для реставраторів, але заздалегідь зрозуміло, що вони повністю відповідатимуть зібраним історичним даним про свій первісний вигляд. Реставраційні роботи триватимуть до 1 серпня. А побачити їх мешканці та гості Івано-Франківська зможуть в День незалежності України, 24 серпня.

 

"Мене неодноразово питали, чому ми зацікавилися саме цими дверима, – зізнається ініціаторка проекту, Голова Профкому АТ «Прикарпаттяобленерго» Ольга Тишко. – Справа в тому, що будинок, в якому вони розміщені, має багате історичне минуле. Кам’яницю на Грушевського побудував у 1931 році лікар Осип Маланюк. Колишній полковник Української Галицької армії, пан Маланюк був хірургом та рентгенологом, тож саме тут мав перший в місті апарат. Тут жила і його донька, відома оперна співачка Іра Маланюк, яка прославила Україну та Івано-Франківськ в усьому світі. Це вона під час кожного свого концерту за кордоном наполягала на українській формі свого імені, щоб підкреслити свою національність. Архітектором будівлі став “батько” ратуші Станіслав Треля. Кожна деталь дверей, ліхтарик та віконце є візитівкою того періоду та людей, що творили історію міста".

 

 

Енергетики запрошують долучитися до збору коштів на відновлення історичного вигляду дверей на вул. Грушевського, 17, який триватиме до 20 травня.

 

Долучитися до проекту може кожен, перерахувавши кошти на картку: 5375414127591674 з позначкою “НА ДВЕРІ ІРИ МАЛАНЮК”.