В медичному університеті відновили автентичні двері центрального корпусу. ФОТО


До 76-річчя з дня заснування в Івано-Франківську національному медичному університеті відкриття відновлених парадних дверей до університету з боку скверу «Руської трійці».

 

Подія стала можливою завдяки ініціативі «Франківськ, який треба берегти» та інвестиції грантової програми громадського ресторану «Urban Space 100». Кілька десятиліть час на цьому місці стояли прості металеві ворота.

 

Тому фахівцям довелося шукати старі фото, де було б видно автентичні двері, та за ними вже відновлювати їх. Так цій будівлі університету повернули історичний вигляд, пише Ратуша з посиланням на пресслужбу ІФНМУ.

 

«За цими старими фотографіями ми абсолютно точно повторили форми і пропорції дверей, — розповідає засновниця ініціативи «Франківськ, який треба берегти» Марія Козакевич. — Двері пофарбовані в колір слонової кістки, який пасує до фасаду, бо виділяється на фоні темного низу і гармонійно поєднується зі світлим верхом. Це благородний і святковий колір, тож двері виглядають дуже урочисто».

 

Загалом двері обійшлися у 87 тисяч гривень, 5 тис. грн зібрав серед медиків-меценатів професор Іван Гудз. Масивні дубові двері виготовляли дев’ять місяців.

 

В оформленні використане дороге фацетоване скло. Спеціально для цих дверей виготовили ковану ручку. Цього року центральний корпус оновився не лише автентичними дверима. Тут відбувся капітальний ремонт фасаду.

 

«Тут мова не тільки про фасад, але й про безпеку. Нагорі є великі архітектурні карнизи, які мали проблеми, але ми це ліквідували, — говорить ректор ІФНМУ професор Микола Рожко. — Ця будівля є історичною і для університету, і для всього міста. Нові двері — це естетика, вони гарно вписуються в архітектурний ансамбль».

 

Нові двері вже стали чудовою фотозоною. Не встигли майстри завершити їхній монтаж, як іванофранківці почали тут фотографуватися.