Чергові франківські старі двері повернулись на місце після реставрації. ФОТО


В період свят будинок-пам’ятка Івано-Франківської «Стометрівки» отримав подвійний подарунок: відразу двоє його дверей – фасадні й тамбурні – повернулись після реставрації.

 

Двері будинку Незалежності, 11, знаходяться в титульному списку «Програми охорони культурної спадщини на 2019-2021 роки». Тож були демонтовані і відправлені Управлінням архітектури, дизайну та містобудівної діяльності на проведення ремонтно-реставраційних робіт, пише Побудовано з посиланням на Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності.

 

Попередньо на замовлення Управління було виготовлено проєктно-кошторисну документацію, яка пройшла експертизу. Угоду було укладено з виконавцем ПП Ткачук. Варто зазначити, що всі роботи по цих дверях, як і по низці попередніх, оплачуються коштом міського бюджету.

 

Крім того, мешканці цього будинку-пам’ятки виявили ініціативу оплатити власним коштом ремонтно-реставраційні роботи тамбурних (внутрішніх) дверей. Вони також вже повернулися на своє місце після майстерні.

 

За словами виконавців, перед визначенням необхідного переліку ремонтно-реставраційних робіт, було вивчено і досліджено стан обох дверей, знято нашарування старої фарби, забрано металеві елементи, які закривали розбите скло у віконних проймах.

 

Потім дверні полотна були оброблені спеціальними антисептичними та консерваційними розчинами. Ці операції дозволили майстрам побачити дерев’яні деталі автентичних дверей.

 

Деякі виявились в поганому стані або втрачені взагалі. Останні, зрозуміло, були замінені. Щоб ці місця проглядалися між старою і новою деревиною, було прийнято рішення покрити дверні полотна олійним покриттям, а не суцільними шарами фарби.

 

Також встановлено нове скло у віконних проймах та обох фрамугах. На місці було допрацьовано дверні коробки. Зношену дверну фурнітуру було замінено на нову, встановлено дверні ручки.