У Франківську відремонтували народний дім "Княгинин"

В Івано-Франківську майже завершили ремонт фасаду колишнього кінотеатру “Княгинин”. Ще недавно вигляд народного дому бажав кращого: величезні тріщини, обшарпані та обписані стіни, забиті фанерою двері, а поряд – сухі гілки та залишки бруківки.

У будівлі майже три роки тривають ремонти. Приміщення народного дому побудували у 20-х роках минулого століття за кошти княгининської громади, пише Галицький кореспондент.

 

Це була унікальна для міста архітектурна споруда, яка мала як історичне так і національне значення. На фасаді будинку був напис «Читальня «Просвіти» в Княгинині», ця читальня колись згуртувала при собі усе українське населення міста. В радянські часи будинок тривалий час працював як кінотеатр «Комсомолець». В 90-х роках княгининський осередок «Просвіти» відновив свою роботу і за його зверненням будинок було перейменовано в «Народний дім «Княгинин». Тут проводились різноманітні заходи, збори, концерти, вистави.

 

Нещодавно, пам’ятка архітектури Народний дім «Княгинин» отримала шанс на «друге життя» - місцева влада хоче розмістити у ньому муніципальний «Новий театр».