У Франківську триває реконструкція пам'ятки архітектури на Січових Стрільців, 18

Проект "Побудовано в Івано-Франківську" проводить перевірки об'єктів будівництва. Ми публікуватимемо короткий опис наявної містобудівної документації щодо певного будівельного об'єкту. Детальна інформація "Перевірки від Побудовано" буде розміщена на сторінці об'єктів в нашому каталозі новобудов Івано-Франківська. Кожен об'єкт, після перевірки, отримає свій рейтинг надійності за версією інформаційного проекта "Побудовано в Івано-Франківську".

11 лютого 2012 року в будинку на Січових Стрільців, 18 обвалилися перекриття. Будівля була найдавнішою каменицею за межами середмістя. В 2014 році почали роботи з реконструкції будинку, які тривають і досі. Тут будують 4-поверхівку з автентичним фасадом.

Будинок давно був у занедбаному стані. Стояло навіть питання про його знесення. У 2012 році не витримали конструкції перекриття памятки архітектури між поверхами. Під завалами опинилося приміщення магазину «Watsons», що знаходилося на першому поверсі. На другому поверсі було ліквідоване на сьогодні комунальне підприємство «Муніципальна інспекція з благоустрою». На щастя, тоді обійшлося без жертв. 

Після «падіння» будинку, Івано-Франківська міська рада прийняла рішення «Про реставрацію з пристосуванням будинку №18 на вулиці Січових Стрільців у м. Івано-Франківську». Уклали інвестиційний договір з представником приватних власників підприємцем Богославець Галиною Омельянівною.

Влада дозволила реставрувати будинок та обіцяла не виставляти претензій на власність будівлі взамін на 75,6 квадратних метрів у відреставрованому приміщенні. За договором, реставраційні та будівельні роботи повинні бути завершені протягом двох місяців з моменту отримання дозвільної документації.

Якщо раніше тут був 2-поверховий будинок, то замовник будівництва у реставраційному завданні вказала поверховість будинку в чотири поверхи. Міська влада це пояснювала тим, що власники приміщення за рахунок надбудови мають виконати інвестиційні зобов’язання перед міською владою – передати місту 75,6 кв. м.

В липні 2014 року Департамент архітектури видав містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будинку. А у вересні 2014 року ДАБІ зареєструвала декларацію на початок робіт з реконструкції.

 

Генпідрядником будівництва виступила будівельна компанія «Івано-Франківськміськбуд». На сьогоднішній день, реставраційні роботи тривають. 

"Перевірка від Побудовано": дозвільна документація на реконструкцію по вул. Січових Стрільців, 18 відповідає фактичному будівництву.