Прогноз по ринку нерухомості Івано-Франківська до кінця 2020 року


2020 рік припідніс всім нам багато несподіванок, однією з яких стала пандемія. Через неї людям довелось змінювати свій звичний ритм життя. Зараз ситуація вирівнялась, але нововведення все ж відбулись і продовжують впливати на різні сфери життя. Деякі з них безпосередньо позначилися і на ринку нерухомості. 

 

Аналітичний центр blago developer дослідив, чого чекати забудовникам та покупцям до кінця цього року.   

 

Попит на житло залишається високим. На відміну від весняного застою, зараз ринок нерухомості оживився. Влітку забудовники спостерігали нетипове на той період збільшення кількості продажів. Причиною цьому став відкладений попит. До кінця року ситуація також не зміниться. Кількість угод залишатиметься на стабільно високому рівні.  Однією з причин є дистанційна робота. 

 

В Івано-Франківську під час карантину підприємства перевели більшу частину своїх працівників на віддалений формат праці. Для багатьох ця зміна залишається комфортною і вони продовжують працювати з дому. Тож питання підвищеного комфорту  квартир уже на часі, а отже попит на нові квартири буде рости. 

 

Дистанційна робота впливає також на критерії вибору нерухомості. Дослідження показують, що зараз для клієнтів надважливим став особистий простір. Тобто кожен член сім’ї потребує місця, де можна побути наодинці для роботи і відпочинку. 

 

Ще недавно як таких запитів до площі кухні і вітальні серед покупців не було. Тепер людей цікавить більший простір. Тож очікується ріст запитів на помешкання з можливістю вільного планування і наявністю терас або відкритих балконів. 

 

Не менш важливою тепер є і прибудинкова територія. Покупців цікавитимуть проєкти, де достатньо місця для відпочинку дітей та дорослих. Мова йде про добре облаштовану зелену зону, майданчики для ігор та занять спортом. 

 

Наявність розвиненої інфраструктури поблизу ЖК також гратиме велику роль у виборі нового дому. Школа, садок, лікарня, спортклуби та супермаркети – те, що хочуть бачити зараз люди поряд зі своїм будинком. Цікавим є те, що для покупців важливим стає і близькість до кафе та ресторанів, де можна відпочити та провести зустріч. 

 

Ще одним трендом до кінця року залишаються віддалені від центру квартири, розташовані в екологічній частині міста.

 

Такі проєкти, як Паркова Алея, Comfort Park цікавлять франківців через наближеність до річок та зелених зон. А от містечко Соборне приваблює покупців віддаленістю від гамірного центру і гірськими краєвидами з вікна.

 

Житлові комплекси у передмісті зазвичай значно більші, ніж ті, що розташовані в центрі. Тож тут є все необхідне для комфортного життя, віддаленої роботи і розваг.



До кінця 2020 року слід очікувати ще одне зростання цін на первинну нерухомість. У листопаді-грудні ціна на квартири може піднятись ще до 5-8%.

 

Експерти рекомендують не відкладати купівлю квартири на тривалий час. Компанія blago developer пропонує квартири та комерційну нерухомість у всіх частинах Івано-Франківська.

 

Також забудовникам радять подбати про онлайн-покази та віртуальні тури. Для своїх клієнтів такі послуги зараз надає blago developer. Фактично людина може дистанційно оглянути, як виглядатиме її будинок, не виходячи з приміщення. Це не тільки економить час, а й зменшує кількість контактів.