Податок на нерухомість в 2020 році: скільки платитимуть власники нерухомості


Аналітичний центр компанії blago developer дослідив, яку суму податків в 2020 році платитимуть фізичні особи – власники нерухомості.


Якщо площа житла, яка перебуває у власності українця, перевищує встановлений ліміт, доведеться платити. Для квартир межа становить 60 кв. м, а для приватних будинків – 120 кв. м. Фактично платити доведеться за так звані “зайві метри квадратні”.

 

До прикладу, якщо площа вашої квартири становить 80 кв. м, то податок будете сплачувати лише за 20 метрів квадратних. А у випадку, коли власник має різні види нерухомості,  платити змушений той, у кого сукупна площа майна перевищує 180 кв. м.

 

Як порахувати суму податку?

 

Сума податку залежить від кількох важливих пунктів. Одним з них є розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2020 року.

 

За ним і проводиться нарахування.Також варто врахувати, що ставка встановлюється за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради ОТГ, залежно від місця розташування і типу нерухомості. 

 

Ставка податку не може перевищувати 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, яка цього року складає 4 723 грн. Тож максимальна ставка податку становить 70,84 грн за кв. м. Варто врахувати, що цьогоріч власники нерухомості сплачують за 2019 рік. 

 

Як перевірити нарахування?

 

Нараховує і надсилає платіжки податкова щороку до 1 липня. А одержувач податкового повідомлення повинен впродовж 60 днів сплатити необхідну суму. Також перевірити інформацію можна онлайн, в електронному кабінеті платника податків.

 

Купити квартиру в Івано-Франківську від надійного забудовника blago developer до 60 кв. м можна у Містечку Соборне, ЖК Comfort Park, Manhattan, Main House, Авторський, Family Plaza, Chocolate, Паркова Алея, Royal Hall.