Письмового дозволу на заскління колонади готелю "Дністер" в Івано-Франківську немає, — Мінкульт


Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної військової адміністрації не надавало письмовий дозвіл на забудову колонади готелю "Дністер".

 

Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит до Міністерства культури та інформаційної політики України, повідомив Суспільному співорганізатор екскурсії "Сплав по "Дністру" Ростислав Шпук.

 

Зокрема, у тексті листа є копія відповіді Івано-Франківської обласної військової адміністрації, яку Мінкульт запитував 29 червня 2023 року.

 

"Ми готували звернення до президента. Перед тим — до голови ОВА. Перед тим — до міської влади. Зараз прийшла від Мінкульту відповідь: вони підтверджують інформацію обласної військової адміністрації, в якій йдеться про те, що відповідальним органом є міська влада. Це — в її юрисдикції. Це — пам'ятки, які розташовані на її території", — розповів Ростислав Шпук.

 

У листі йдеться про те, що уповноваженим органом охорони культурної спадщини в Івано-Франківську є виконавчий орган Івано-Франківської міської ради. Наразі це — департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини.

 

"Припис міської ради про розіскління колонади — дійсний, тому що не знайдено жодного проєкту, де є скло. Немає підтверджувальних документів. Є дві складові: "Тупик Бойка" — це колонада, а друга — наруга над пам'яткою. Ми, юристи, запитували усі документи. У нас є копії. Максимум — це реставрація. Але є проєкт — у проєкті завищений дах. Хоча все решта там правильно: кольори повинні узгоджуватися з управлінням архітектури, вікна мають бути дерев'яними. Там все з такою шанобливістю описано. Єдине — цей зайвий поверх даху. Юристи зараз розслідують, чи є це порушенням", — говорить співорганізатор екскурсії "Сплав по "Дністру" Ростислав Шпук.

 

Що кажуть представники "Фірми Надія"

Представники "Фірми Надія" від коментарів відмовилися. У телефонній розмові заступник директора готелю "Дністер" Роман Король розповів журналістці Суспільного, що їхня позиція незмінна: вони вважають свої дії законними, пославшись на допис у Facebook від 23 червня 2023 року.

 

Що відомо про готель "Дністер"

Будинок готелю "Дністер" в Івано-Франківську — пам’ятка архітектури та історії місцевого значення. У його приміщенні підписали Акт злуки між УНР та ЗУНР у 1019 році. В готелі жили президент ЗУНР Євген Петрушевич, Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко.

 

Дозволи на реставрацію готелю

Власник "Дністра" в Івано-Франківську отримав два дозволи на реставрацію приміщення готелю. Перший — на реставрацію фасаду та частини першого поверху будинку. Другий — на відновлення вежі з годинниками.

 

Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області 10 лютого 2016 року зареєструвало декларацію про початок виконання підготовчих робіт у будівлі на вулиці Січових Стрільців, 12, а саме: реставрація фасадів, реставрація-пристосування приміщення частини будинку.

 

А вже 30 грудня 2016 року Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області дало дозвіл на реставрацію фасадів, реставрацію-пристосування приміщення частини готелю "Дністер", додавши формулювання — частини першого поверху.

 

Державна архітектурно-будівельна інспекція України, яка діяла до 2021 року, видала 19 жовтня 2018 року дозвіл на реставрацію готелю з відновленням вежі з годинниками та пристосуванням горищного простору під нежитлові приміщення. 26 березня 2020 року ДАБІ України видала сертифікат на ці роботи.