На Промприладі австрійські архітектори проводять унікальну майстерню


У просторі «Промприлад.Реновація» під час урбанфесту «Сеанс Міського Сканування» вперше в Україні проходить «Реб'юті – Майстерня з повторного використання будівельних матеріалів» під керівництвом архітекторів з Відня, Австрія.

 

Для нового публічного простору «Відкритий цех», який буде мати призначення коворкінгу, збираються використати матеріали, які вже були використані під час будівництва заводу «Промприлад». Про це вчора повідомили на лекції в рамках майстерні «Реб’юті – переробка будівельних матеріалів», пишуть Версії з посиланням на Курс.

 

Майстерня стартувала 12 червня. Архітектори та студенти-архітектори і дизайнери та зацікавлена молодь з Івано-Франківська під керівництвом кураторки Анни Пашинської та учасників резиденції урбаністичного фестивалю «Сеанс Міського Сканування» з Австрії обстежили покинуті приміщення заводу в пошуках придатних і вартісних матеріалів, які можна використати для нового проекту.

 

 

На Промприладі австрійські архітектори проводять унікальну майстерню 3

 

Ескізи учасників майстерні, які одночасно є пропозиціями, в робочому режимі розглянуть сьогодні.

 

Які матеріали можна вибрати і як саме можна їх обіграти в архітектурі та дизайні, розповіли на лекції викладачка Технічного університету Відня Карола Стабауер та засновниця проекту «materialnomaden» (Матеріали, які кочують), що також реалізується у Відні, Зузанна Детхлефсен.

 

Карола викладає у Віденському технічному університеті (TU Wien) на кафедрі дизайну просторів і сталого розвитку, а також на кафедрі житлового будівництва та дизайну в Технічному університеті Граца (TU Graz).

 

Зузанна – представниця організації materialnomaden та партнер віденської архітектурної компанії, що фокусується на сталості та збереженні і оптимізації ресурсів. Сюзанна має більш як 20 років досвіду в Австрії та Данії у сферах архітектурного планування, дизайну інтер’єрів, туризму та проектного розвитку.

 

На Промприладі австрійські архітектори проводять унікальну майстерню 2

 

Віденський проект «Матеріали, які кочують» є бізнесовим – це ланка між власниками будівель, які їх зносять і розбирають (так передбачено австрійським законодавством), і компаніями, які використовують вживані матеріали повторно – щоб здешевити будівництво або щоби дати друге життя цінним речам «з історією».

 

Така практика і такі ідеї є новими навіть і для Європи. Команда, яка проголосила повторне використання матеріалів в архітектурі і дизайні, створилася з ідеї про зменшення споживання, здешевлення життя і турботи про ресурси в 2014 році. Лише два роки тому вона стала бізнесом.

 

«Приблизно два-три роки тому в Австрії почали знаходити підтримку і поширення такі ідеї», – каже  Зузанна.

 

Вона не втомлюється повторювати, що головною метою для них як для проекту і як для бізнесу є виховання споживачів. І намагання пояснити про цінність повторно використаних матеріалів – а це не тільки вікна, двері, підлога, предмети інтер’єру, а й дроти, плити підвісної стелі, арматура і навіть завіси та шурупи.

 

Цінність вживаних матеріалів, акцентують австрійки, полягає ще й у тому, що під час їхнього повторного використання спеціалісти вдаються до креативу, до нестандартних рішень і до нових творчих прийомів. Старе буквально створює нове.

 

На Промприладі австрійські архітектори проводять унікальну майстерню 5

 

«Реб’юті» – так називалися практичні проекти з використання вживаних матеріалів, які у співпраці з «Матеріалами, які кочують» реалізували студенти Віденського технічного університету.

 

Вони досліджували будівлю, яка мала піти на демонтаж, вибирали матеріали та об’єкти і створювали з них нові елементи архітектури та дизайну. Щось подібне на «Промприладі» зробить команда франківської майстерні «Реб’юті» в “Сеансі міського сканування”.

 

На Промприладі австрійські архітектори проводять унікальну майстерню 4

Результати покажуть на виставках, що будуть супроводжувати фінальний пасаж урбанфесту – симпозіум. Він пройде 12-16 липня на Промприладі.