Друге життя заводу "Промприлад": Франківськ отримає 15 тис євро на оновлення промзони

Проект MetaLab з Івано-Франківська, що має амбітну мету оживити завод «Промприлад», став одним із переможців конкурсу на участь в програмі Urban Action.

Організаторами програми виступила Британська Рада та Goethe-Institut в Україні та освітня платформа CANactions. Окрім Франківська, серед переможців числиться проект MovEast з Костянтинівки Донецької області, пише Громадське.

 

Переможці отримають не лише грошову нагороду у розмірі 15 000 евро, а й допомогу від європейських студій, що займаються урбанізацією та архітектурою.

 

В Івано-Франківську проект MetaLab планує дати друге життя заводу «Промприлад», за допомогою створення експериментальної дослідницької лабораторії, в якій вирішуватимуться питання дотичні до мистецтва, урбаністики та соціального діалогу. У цьому їм допоможе лондонська студія Studio Weave, що спеціалізується на розробці та втіленні архітектурних проектів для громадськості.

 

Як писало Побудовано в Франківську, завод «Промприлад», знаходиться у самому центрі міста. Історія заводу розпочалась понад 100 років тому, коли об’єдналися три підприємства -  фірма «Край» (1905 р.), вагономеханічний завод В. Майора (1914 р.) та фірма «Фама» (1920 р.). У радянські часи завод спеціалізувався на приладобудуванні, виготовляв автоматику та промислові лічильники газу роторного типу. Пізніше розпочався випуск товарів народного вжитку - парасолі, автомобільні решітки, деталі для легкових автомобілів, тощо.

 

 

 

На початку 90-х він стає відкритим акціонерним товариством, а вже у 2012 році завод перейменовано на публічне акціонерне товариство «Івано-Франківський завод «Промприлад». Саме підприємство займає понад 5 га землі у межах вулиць Андрія Мельника – Академіка Сахарова – Євгена Коновальця – Січових Стрільців. 

 

Свого часу територію заводу приватизував інвестбанк «Кінто». Відтоді її поступово розпродували по частинам. Зокрема, у 2013 році адміністративний корпус заводу і ряд інших будівель разом із земельною ділянкою був проданий фірмі «SoftServe».

 

Навесні 2016 року тему постіндустріальних просторів підняли активісти платформи «Тепле місто» . Разом із школою урбаністики «СANactions» та ГО «Ґараж Ґенґ» вони презентували проект «Майбутнє промислових зон на території Івано-Франківська», взявши за основу «Промприлад». Проектанти показали своє бачення розвитку заводу орієнтуючись на світовий досвід. Основна ідея – мінімальне втручання в інфраструктуру промзони та збереження існуючих будівель.

 

 

Згодом частину території вирішила освоювати будівельна компанія «Спілка забудовників». У жовтні міська рада затвердила детальний план території заводу «Промприлад». Там має з’явитися багатоквартирний житловий район, із парковками, дитячими майданчиками  та закладами громадського харчування. Архітектурну концепцію цього кварталу розробило відоме архітектурне бюро архітектора Віктора Зотова Zotov&Co.