Будівництво в Івано-Франківську: гавань вкладених грошей

Івано-Франківськ тримає першість за кількістю зведеного нового житла на душу населення в Україні. Фінансові кризи лише активізують й без того шалений попит на нього.

Сім’я мешканки Івано-Франківська Світлани, яка побажала не називати своє прізвище, за останні 15 років купує вже третю квартиру в місті. Спочатку молода жінка придбала з чоловіком у 2002 році помешкання для себе, у 2007 році стали власниками квартири її батьки, а нещодавно її рідна сестра, яка живе в одному із сіл області й працює за кордоном, також купила для свого сина-старшокласника квартиру в Івано-Франківську. Її ситуація є доволі типовою для міста, де ледь не кожна сім’я має родичів, які виїхали на заробітки за кордон. «У нас дуже активно купують квартири. Дуже багато купують заробітчани, – зауважує Світлана. – Всі намагаються вкладати гроші в житло».

 

В Івано-Франківську за останні півтора десятка років сформувався цікавий феномен – тут шаленими темпами розвивається житлове будівництво, яке підживлює постійний попит. Будівельна галузь стала основною в економіці міста. Причому фінансові потрясіння, які переживала економіка України, на відміну від решти регіонів, житловий ринок Івано-Франківська тільки активізують. Так було у 2009 році, а також у 2014-2015 роках.

 

Останні роки Івано-Франківськ з населенням 231 тис. осіб, посідаючи приблизно 30-е місце за кількістю жителів, є абсолютним лідером за обсягом зведеного житла на душу населення серед інших міст України. А загалом Івано-Франківщина, за даними Державної служби статистики, у 2014-2015 роках вибилася на третє місце за кількістю зданого в експлуатацію житла, пропустивши вперед лише Київ, Київську область і Львівщину, які мають набагато більше населення.

 

Своя ніша

Після розвалу Радянського Союзу багато підприємств Івано-Франківська, які працювали на оборонну промисловість, занепали. У 1990-х місто переживало важкі  часи, як і загалом уся країна, яка почала будувати незалежну економіку. Багато людей поїхали у пошуках заробітку за кордон.

 

Занепала й будівельна галузь Івано-Франківська – її обсяги скоротилися на дві третини. Якщо у 1989 році у місті будувалося 100 тис. кв. м житла щорічно, то у 1996 році – лише 35 тис. кв. м, наголошує Олекса Салига, директор будівельної компанії «МЖК Експрес-24». Його компанія, заснована 1996 року, стала фактично першим приватним забудовником Івано-Франківська. Починали з будівництва житла за молодіжними програмами у місті. До кінця 1990-х місцевий ринок новобудов вийшов на показники десятирічної давності – 100 тис. кв. м на рік.

 

А справжній бум на ньому почався на початку 2000-х років. Саме тоді будівельні індустрія почала працювати на основі ринкових механізмів. Забудовники отримали можливість брати в оренду землю під будівництво житла, а місцеві мешканці, перш за все заробітчани, стали активно вкладати гроші в купівлю житла, вважаючи її найкращим способом збереження заощаджень. Галузь ставала все більш дохідною, приваблюючи нових гравців. «Почалися нормальні грошові відносини, будівництво почало давати немалий прибуток. Вкладаючи у будівництво умовно 100 грн, можна було отримати прибуток 100 грн. – каже Салига. – Почало зявлятися дуже багато будівельних компаній».

 

До 2008 року забудовники в Івано-Франківську збільшують обсяги зданого житла до 200 тис. кв. м на рік. Стрімко зростають і ціни на нерухомість – з 200 до 1000 доларів за один «квадрат», проте це не зупиняє покупців. Криза 2009 року тільки зміцнила їх у думці щодо правильного вибору зберігання заощаджень. Місцевий ринок новобудов, на відміну від решти регіонів України, абсолютно не просів практично після зупинення іпотечного кредитування.

 

А знецінення гривні втричі, скорочення майже наполовину кількості банків і падіння попиту у багатьох галузях економіки України у 2014-2015 роках на ринку новобудов Івано-Франківська приводить до абсолютно протилежної тенденції – збільшення попиту й будівництва на 40%. Якщо, за даними Головного управління статистики в Івано-Франківській області, у 2013 році в місті було здано 284,6 тис. кв. м житла, то у 2014-му – вже 381,2 тис., а у 2015-му – 399 тис. 

 

Хоча багато молодих сімей купують квартири для проживання, основна маса покупців розглядає придбання житла лише як вдалу інвестицію на майбутнє.  «Близько 80% усіх покупців нового житла – заробітчани, – зауважує Володимир Кушніренко, засновник ресурсу «Побудовано в Івано-Франківську». – Через це багато нових будинків уже кілька років заселені майже наполовину, хоча всі квартири були продані ще до самої здачі будинку в експлуатацію».

 

Але якщо з одного боку заробітчанство дає суттєвий поштовх розвитку будівельної галузі міста, формуючи великий попит, з другого воно стримує її певним чином, вимиваючи професійні кадри за кордон. Зокрема, на молодих місцевих фахівців полюють  у Польщі, відчуваючи брак спеціалістів через відїзд власних далі на Захід. «Сьогодні у Франківську попит на людину, яка працює, дуже великий. У тому числі і в нас, і на інших підприємствах, – зізнається Салига. – Сусідні країни, такі як Польща, забирають дуже багато трудового ресурсу. Там оплата вища приблизно вдвічі».

 

На сьогодні у місті зареєстровано близько 40 забудовників, хоча реально працюють і будують житло, за словами Кушніренка, лише половина з них – близько 20 компаній. Якщо ще кілька років тому вони зводили житлові будинки в центрі й прилеглих до центру районах, то зараз землі під забудову в центральній частині міста майже не залишилося. А з літа цього року діє заборона міської влади на будівництво в історичній частині міста. Так радикально вирішили вчинити до прийняття нового генплану розвитку Івано-Франківська.

 

Житлове будівництво поступово переміщується на околиці Івано-Франківська та за межі міста. Так, у 2015 році близько 150 тис. кв. м житла з 399 тис. було споруджено на землях сільських рад, які підпорядковуються Івано-Франківській міській раді, – у селах Угорники, Микитинці, Вовчинець, Крихівці.

 

За даними ресурсу zabudovnyk.com.ua, зараз у місті зводиться 47 обєктів житлової нерухомості, де можна придбати квартири.

 

Зворотній бік швидкості

Швидке спорудження житла в Івано-Франківську з початку 2000-х дуже позначалося на його якості, особливо в сегменті економ-класу. Забудовники намагалися економити на чому тільки можна, не надто піклуючись про якість матеріалів. 

 

«Якість, звичайно, жахлива – що стіни, що вікна, що двері. Ліфт встановили не новий, ще й маленький, тісний, – скаржиться франківчанка Людмила, просячи не називати її прізвища. – У гараж можна заїхати тільки з двору. А з фасаду навіть не заїдеш – такий перепад висоти. Тому гаражі використовують більше як господарські приміщення». Жінка купила свою двокімнатну квартиру в мікрорайоні «Каскад» улітку 2008 року на піку цін. Сам мікрорайон їй дуже подобається через розвинуту інфраструктуру. Проте вона жалкує, що поспішила. Після кризи 2009 року ціни на квартири впали й буквально за півроку за ті самі гроші можна було купити значно краще житло.

 

Ще одним негативним явищем життя міста через величезний попит на нове житло і можливість заробити на ньому великі гроші стали постійні будівельні скандали. Часом забудовники намагаються отримати привабливі ділянки землі під будівництво, вдаючись до різних зловживань. Найбільш популярна схема – зміна цільового призначення земельної ділянки, особливо поблизу зелених зон, де заборонено будівництво багатоповерхівок. Будівельні компанії беруть дозвіл на спорудження там спортивних чи відпочинкових комплексів, а потім «виганяють» житлові будинки. Але пізніше виникають проблеми зі здачею такого житла в експлуатацію.

 

«В Івано-Франківську ми нарахували близько 30 недобудованих чи не зданих в експлуатацію об’єктів, на яких погоріли покупці», – каже Кушніренко, чий ресурс був створений для моніторингу зловживань на ринку новобудов Івано-Франківська спочатку як група у Facebook, а потім як сайт.

 

Одне з найбільш скандальних будівництв міста – зведення будинку на 80 квартир на вулиці Ольги Кисілевської. За даними порталу «Побудовано в Івано-Франківську», забудовник ПП «Космал» самоусунувся від будівництва і власники нерухомості добудовують цей обєкт самотужки. Будинок, у якому продано всі квартири, мали здати ще у 2006 році, але він не введений в експлуатацію до сьогодні. Влітку цього року Державна архітектурна будівельна інспекція провела перевірку й виявила низку порушень – було збільшено поверховість будинку, на будівництві не здійснюється технагляд, відсутня виконавча документація. Забудовника під час перевірки не знайшли.

 

У міській владі добре знають про такі проблеми й намагаються їх вирішувати. «Коли ми працюємо, то не допускаємо жодних фактів забудови зелених зон, – переконує Дмитро Нижник, директор департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради. – Ми підтримуємо будівництво все життя, однак ми тільки за те, щоб воно йшло вперед у рамках законодавства».

 

Зараз у міської влади є суттєві важелі впливу на забудовників. Кожен з них має сплачувати податки, орендну плату за землю та відрахування у фонд пайової участі, які йдуть у бюджет міста. Все це зараз ретельно моніториться. Якщо не надходять гроші за оренду землі чи змінюється мета використання ділянки, із забудовником розвивають договір чи подають на нього до суду. Якщо не сплачуються гроші у фонд пайової участі, будинку не присвоюють адресу.

 

Щоб врахувати і свої інтереси, й інтереси міста, забудовникам часто доводиться лавіювати. Щоб мати кращі можливості для відстоювання своєї позиції їхні представники нерідко стають депутатами міської чи обласної ради.

 

Світле майбутнє

Зараз через потужну конкуренцію забудовники намагаються весь час поліпшувати якість свого житла. Також велику увагу вони приділяють зовнішньому вигляду будинків й облагородженню прилеглої території, у боротьбі за покупця намагаючись запропонувати більш красиві й оригінальні проекти.

 

Наразі основна частина житлового будівництва в Івано-Франківську ведеться мікрорайонами. Зводяться 8-10-поверхові переважно цегляні будинки, у яких найбільшою популярністю користуються двокімнатні квартири із середньою площею 65 кв. м.

 

Ціни на нове житло в Івано-Франківську, за даними zabudovnyk.com.ua, варіюють у межах від 7 200 до 13 000 грн за 1 кв. м. Порівняно з іншими містами України ціни тут доступніші. Однокімнатну квартиру можна придбати навіть менш ніж за $ 10 тис. Так, на вулиці Вовчинецькій за $ 9300 виставлена на продаж однокімнатна квартира напівмансардного типу площею 41,5 кв. м з лічильниками на газ, воду й світло та вікнами і дверями.

 

Місцеві забудовники впевнені у стабільності розвитку своєї галузі. Нестабільна економічна ситуація в державі й відсутність надійних альтернатив збереження заощаджень і надалі триматимуть попит на нове житло в Івано-Франківську на високому рівні. Це показують й останні дослідження ринку. Так, за інформацією експертів аналітичного центру «Благо», влітку 2016 року, незважаючи на період відпусток, продажі нових квартир у місті були на високому рівні й вартість житла за три квартали піднялася на 10%. У четвертому кварталі  експерти прогнозують зростання продажів порівняно з літом на 6-8%. Саме тоді приїдуть на Різдво із закордону основні покупці місцевої нерухомості.

 

Журнал «Інтерсіті» (Intercity magazine onboard)