Будинки-привиди Івано-Франківська: комплекс покинутих споруд на Національної Гвардії

Кожне місто має свої легенди та історії. Івано-Франківськ тут не став винятком.

У циклі матеріалів WestNews: “Будинки-привиди”, ми продовжуємо знайомити Вас із будівлями, у яких ще не так давно вирувало життя і які тепер стоять закинуті, напівзруйновані та моторошні.

 

Сьогодні мова під про напівзруйновані химерні будівлі, розташовані на території колишньої військової частини в межах вулиць Коновальця – Національної Гвардії (раніше – Військова) – Сорохтея. Нескладно здогадатися, що це військові об’єкти, серед яких, зокрема, казарми.

 

 

 

 

Але це були не просто казарми, а цілий комплекс: чотири величезні стайні, будинки для офіцерів та підофіцерів, склади, канцелярії, манеж — загалом десь 20 споруд, а також сад, військові арешти. Самі ж казарми тягнулися праворуч, з виходом аж на вулицю Коновальця.

 

 

 

 

Головним господарем містечка став 14-й полк драгунів «Князь цу Віндіш-Грец» (різновид кавалерії, яка в Австро-Угорській армії складалася з гусарів, уланів і, власне, драгунів).

 

 

У Станиславові полк перебував до 1912 року, після чого його перевели до чеського міста Брандіс. «Чотирнадцятку» поміняв 7-й драгунський полк «Герцог фон Лотрінген». Він мав ще давнішу історію за свого поперед­ника і був сформований в 1663 році, писав свого часу «Репортер».

 

 

 

 

Крім драгунів, у військовому містечку розміщувалася команда призову і поповнень 8-го уланського полку «Граф Ауерсперг», основні підрозділи якого перебували у Чернівцях. За Польщі в кавалерійських казармах хазяйнував 6-й полк Канівських уланів.

 

 

 

 

Нараз і частина території, де було військове містечко і яка прилягає до вулиці Коновальця, зараз активно забудовується висотками. Є також і приватний дитячий садок. Натомість доля напівзруйнованих казарм та складів наразі невідома. Але точно можна сказати одне, що відновлювати історичні за своїм значенням об’єкти особливо ніхто не зацікавлений.