Знайомимось з історичними спорудами Івано-Франківська: будинок адвоката Фішлера


Зведений як наріжний будинок кварталу на лінії забудови сучасних вулиць Січових Стрільців і Т. Шевченка. Споруджений для Іллі Фішлера (1850–1927) – адвоката, доктора права, довголітнього радного міста, в останні роки життя – заступника бурґомістра.

 

Тодішній критик так оцінив архітектуру кам’яниці: «Будинок в цих краях є стильовим унікумом. Ясси і Бухарест, а після панування турків – і Чернівці мають досить таких будинків – комбінованої рустики в найширшому масштабі з гладким тлом верхніх поверхів, з балконними балюстрадами. Це символізує рицарськість, збройну готовність».

 

Перед радянською окупацією 1939 спорудою володіла вдова адвоката С. Фішлер. Будинок зведений у стилі еклектичної архітектури. Прямокутний у плані, зі зрізаним рогом, двоповерховий, з підвальними приміщеннями та горищем.

 

Стіни муровані з цегли. Дах багатосхилий, критий металевою дахівкою. Цоколь високо піднятий, з двома рядами цокольного карнизу, а в нижній частині імітаційно рустований під квадри, з рядом прямокутних віконних прорізів підвальних приміщень.

 

На рівні перекриття першого і покриття другого ярусу та низу вікон обох ярусів фасад горизонтально членують профільовані тяги.

 

Стіна першого ярусу опоряджена з імітацією дощатого русту. Наріжна частина стіни дещо виступає з-за меж загальних ліній фасадів. Ріг споруди акцентований балконом, плита якого візуально оперта на два масивні кронштейни. Огорожа залізобетонна, фігурна між двома стовпчиками.

 

Вікна прямокутні, на верхньому ярусі увінчані трикутними та розірваними лучковими сандриками, опертими на колони стилізованого іонічного ордера, бази яких переходять під вікном у глуху огорожу з рядом фігурних барельєфних балясин. Вхід організований з вул. Січових Стрільців, у 1990-х рр. вікно в наріжній частині споруди розтесане під вхід до нововідкритої крамниці. Роги будинку обрамляють пілястри з елементами іонічного ордера.

 

Фризна частина оздоблена рельєфними лінійними елементами між маленькими прямокутними віконцями горища. Завершені стіни виступаючим вінцевим карнизом, що на наріжній ризалітній частині переходить в аттик, від котрого збереглися тільки стовпчики, між якими були секції огорожі з ряду фігурних балясин.

 

Такий самий аттик зберігся над входом. Зараз будинок займають офіси та крамниці, в підвальних приміщеннях розміщений ресторан.

 

Михайло Головатий, Олександр Линда