Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська. «Молочне кафе». ФОТО


Цю будівлю щодня оминають тисячі людей. Втім, багато з них навіть не замислюються над тим, що красивий, масивний, моментами монументальний, будинок на вулиці Шашкевича, огороджений залізним парканом, раніше – був культовим кафе для франківців та гостей міста.


 

Історія

В 70-80 роках в Івано-Франківську спостерігалася спроба «побавитися» в народні мотиви, зокрема, було вигадано так званий «гуцульський стиль». Саме тоді розпочалося будівництво низки громадських споруд. Таких, як Івано-Франківський аеропорт і «Молочне кафе», які мали стати візитною карткою регіону.

 

 

Тепер ці споруди вирізняються своєрідної форми, дахами під черепицею та декоративними фасадами.

 

«Колись там були одноповерхові будинки, котрі знесли. Цю споруду звели в сучасних формах, але вони майже повторюють форми будинків — сусідів, не тиснуть, а доповнюють, бо, ясна річ, не може стояти в центрі міста старий одноповерховий будиночок», – розповідав у одному з інтерв’ю знаний місцевий архітектор Зеновій Соколовський.

 

Фішка закладу

Коли на тодішній вулиці Комарова (Шашкевича) у 1984 році збудували «Молочку» (архітектор Ярослав Дяків), то, аби розмістити там літній майданчик, перекрили всю вулицю. І не даремно. Адже як в самому приміщенні кафе, так й на літнику, були постійні аншлаги.

 

 

Франківчани цілими родинами мало не кожних вихідних навідувалися до культового кафе поласувати смаколиками.

 

Найпопулярнішими були молочні коктейлі, суфле, морозиво, зрази з начинками, вареники з чорницями, тощо. Це була своєрідна візитна карточка Івано-Франківська.

 

Людина

Іван Пришляк, котрому нещодавно на Вічевому майдані була встановлена анотаційна дошка. На початку 70-тих років він очолив управління господарського харчування на Прикарпатті, де працював більше 20-ти років його керівником.

 

За час роботи розробив і впровадив в дію мережу магазинів «Прикарпатський коровай», де випікалися чудові хлібобулочні вироби, а короваї славились на всю Україну.

 

 

Він створив і «Молочне» кафе в центрі Івано-Франківська. Впізнати його можна було по гуцульському дизайну в інтер’єрі, і по різноманітному асортименту продукції.

 

Сьогодення

Період небуття Вже десятки років кафе закрите. Всередині заклад перетворився на руїну через розпочаті й незавершені ремонтні роботи.

 

Тут хотіли й Центр сучасного мистецтва, і відродити кафе. Як варіант — навіть запрошували сюди компанію McDonald's. Але наразі віз і далі там. Будинок-примара чекає на доброго господаря...

 


 

* у матеріалі використано світлини сайту westnews та відкритих джерел