Цю будівлю щодня оминають тисячі людей. Втім, багато з них навіть не замислюються над тим, що красивий, масивний, моментами монументальний, будинок на вулиці Шашкевича, огороджений залізним парканом, раніше – був культовим кафе для франківців та гостей міста.
Історія
В 70-80 роках в Івано-Франківську спостерігалася спроба «побавитися» в народні мотиви, зокрема, було вигадано так званий «гуцульський стиль». Саме тоді розпочалося будівництво низки громадських споруд. Таких, як Івано-Франківський аеропорт і «Молочне кафе», які мали стати візитною карткою регіону.
Тепер ці споруди вирізняються своєрідної форми, дахами під черепицею та декоративними фасадами.
«Колись там були одноповерхові будинки, котрі знесли. Цю споруду звели в сучасних формах, але вони майже повторюють форми будинків — сусідів, не тиснуть, а доповнюють, бо, ясна річ, не може стояти в центрі міста старий одноповерховий будиночок», – розповідав у одному з інтерв’ю знаний місцевий архітектор Зеновій Соколовський.
Фішка закладу
Коли на тодішній вулиці Комарова (Шашкевича) у 1984 році збудували «Молочку» (архітектор Ярослав Дяків), то, аби розмістити там літній майданчик, перекрили всю вулицю. І не даремно. Адже як в самому приміщенні кафе, так й на літнику, були постійні аншлаги.
Франківчани цілими родинами мало не кожних вихідних навідувалися до культового кафе поласувати смаколиками.
Найпопулярнішими були молочні коктейлі, суфле, морозиво, зрази з начинками, вареники з чорницями, тощо. Це була своєрідна візитна карточка Івано-Франківська.
Людина
Іван Пришляк, котрому нещодавно на Вічевому майдані була встановлена анотаційна дошка. На початку 70-тих років він очолив управління господарського харчування на Прикарпатті, де працював більше 20-ти років його керівником.
За час роботи розробив і впровадив в дію мережу магазинів «Прикарпатський коровай», де випікалися чудові хлібобулочні вироби, а короваї славились на всю Україну.
Він створив і «Молочне» кафе в центрі Івано-Франківська. Впізнати його можна було по гуцульському дизайну в інтер’єрі, і по різноманітному асортименту продукції.
Сьогодення
Період небуття Вже десятки років кафе закрите. Всередині заклад перетворився на руїну через розпочаті й незавершені ремонтні роботи.
Тут хотіли й Центр сучасного мистецтва, і відродити кафе. Як варіант — навіть запрошували сюди компанію McDonald's. Але наразі віз і далі там. Будинок-примара чекає на доброго господаря...
* у матеріалі використано світлини сайту westnews та відкритих джерел
0 Коментарів - Написати коментар