Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська: будинок лікарів Гробельних. ФОТО


На першому поверсі цієї кам’яниці зараз знаходяться комерційні приміщення, але так було не завжди. Будинок – пам’ятка архітектури місцевого значення. Зараз тут живе відомий український письменник, а колись гостювала Ірина Вільде.

 

Розповідає Інформатор.

 

Ділянка, на якій стоїть будинок № 43, була забудована від початку 19 ст. У 1930 році її придбало подружжя лікарів Гробельних.

 

На початок травня 1939 року виконали половину робіт. Коштів не вистачало, замовники звернулися до комітету розбудови міста з проханням про позику. Будівництво повністю завершили у 1940 році.

 

 

Кам’яницю з фронтоном звели у стилі конструктивізму. Будівля має чотири поверхи. Ріг – акцентований заокругленою стіною.

 

У квартирах № 7 та № 8 жили власники – Осип Гробельний, гінеколог, терапевт, культурний діяч, Олена Полотнюк-Гробельна, стоматологиня, донька відомого діяча Ігнатія Полотнюка. Про це пишуть історики Михайло Головатий та Олександр Линда.

 

 

У квартирі № 10 жила сім’я сестри пані Олени – Богдан Пристай та Наталія Пристай-Полотнюк. Пані Наталія була лікаркою медслужби УГА у званні хорунжої під час ЗУНР. Подружжя поховано на цвинтарі на вулиці Київській.

 

У цьому будинку також бувала письменниця Ірина Вільде. Її чоловік – Євген Полотнюк – був двоюрідним братом Олени та Наталії. До слова, його розстріляли німецькі окупанти у 1943 році за сприяння УПА.

 

У радянський час перший поверх кам’яниці орендував міський штаб протиповітряної оборони. Згодом вона перейшла у власність держави.

 

Зараз у цьому будинку проживає письменник Тарас Прохасько. Його мати Марія – донька Пристаїв і племінниця Гробельних.