Жахи будівельної кризи: міста-примари у Китаї. ФОТО


Китай зіткнувся з безпрецедентною кризою на будівельному ринку, коли найбільші забудовники виявились банкрутами.

 

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

 

img

 

У Китаї, як і в Україні, існує практика вкладати гроші в ще не збудоване житло. Таким чином у країні продано близько 20 мільйонів квартир у ще незбудованих будинках.

 

З урахуванням проблем у будівельному секторі це загрожує великою соціальною кризою.

 

img

 

Так, компанія Greenland Group закинула на етапі будівництва ціле місто в Шеньяні, одному з найбільших мегалополісів Китаю. Деякі квартири навіть встигли продати сім'ям, але в місті ніхто так і не оселився.

 

Фактично нове місто почали зводити 2010 року, але будівельні роботи зупинилися. Тепер між недобудованими кварталами селяни споруджують загони для худоби та пасуть кіз.

 

img

 

230 млн доларів було витрачено лише на одну будівлю: так званий "Грандер Палас", нині той набув пост апокаліптичного вигляду.

 

img

 

Забудовники встигли збудувати десятки будинків. Також планувалося побудувати поле для гольфу, конференц-центр та готель. Житло продавали наперед, до завершення будівництва.

 

Встигли продати менше ніж 5% квартир. У деяких будинках можна знайти сліди життя – трохи меблів, залишені книги та дитячі наклейки на стінах. Очевидно, хтось поспішав заїхати, але зрештою зрозумів, що місто не будуватиметься.

 

img

 

Частина недобудов належить Evergrande Group. Один із найбільших китайських девелоперів був змушений ліквідуватися в січні цього року, тому що порушив усі три "червоні лінії" — принцип регулювання, запроваджений урядом у 2020 році, щоб якось боротися з бульбашкою на ринку нерухомості.

 

Червоні лінії – це три критерії щодо співвідношення боргів забудовника до активів, власного капіталу компанії тощо.